Így tudod könnyedén elkerülni a pálmaolajat tartalmazó termékeket!
Így tudod könnyedén elkerülni a pálmaolajat tartalmazó termékeket!

A pálmaolajmentes és Fairtrade termékek egyszerű beszerzését segíti a Tudatos Vásárlók Egyesületének applikációja, melynek már 15 ezer felhasználója van.

Az applikációról, melynek funkciói folyamatosan bővülnek mi is írtunk már korábban. A mostani frissítéssel már pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio termékekre is könnyen rátalálhatunk a hipermarketekben és drogériákban vásárolva.

Mint írják, a fenntartható életmódot támogató applikáció eddig abban segítette a fogyasztókat, hogy felismerjék a termékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait, és hogy könnyen felmérjék, melyik termék milyen vegyszereket tartalmaz. Májustól azonban csaknem 500 élelmiszeripari termék kapott pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio minősítést.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének applikációja Android és iOS platformokon egyaránt elérhető.

E az első hazai mobilalkalmazás, amellyel célzottan rátalálhatunk a méltányos kereskedelmi (Fairtrade) és pálmaolajmentes termékekre. A pálmaolajat előszeretettel alkalmazza az élelmiszer- és szépségipar annak olcsósága miatt, gyakorlatilag mindenben megtalálható, aminek előállításához növényi zsír vagy olaj szükséges. A megnövekedett pálmaolajszükséglet miatt egyre nagyobb földterületeket sajátítanak ki az ipari termelés miatt, ezzel veszélyeztetve az adott régió biodiverzitását.

A TVE sajtóközleményében a Fairtrade termékekről is szót ejt. Mint írják, a méltányos kereskedelem 2018-ban világviszonylatban csaknem elérte a 9,8 milliárd eurós értéket, ami 15%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Mindazonáltal soha nem látott növekedést produkált a Fairtrade termékek forgalma Magyarországon is. 2020-ban a hazai Fairtrade piac összértéke meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ez a 2014-ben mért forgalom százszorosa.

A növekedés részben annak köszönhető, hogy egyre több kereskedő törekszik Fairtrade termékkör kialakítására, igazodva a fogyasztói igényekhez. Másrészt igen népszerűek lettek a könnyen hozzáférhető, drogériákban és hipermarketekben beszerezhető, sajátmárkás Fair Trade termékek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tudatos Vásárlók Egyesülete (@tudatos.vasarlok) által megosztott bejegyzés

A méltányos kereskedelem alapelve, hogy a résztvevők a bevett világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg, amely valóban fedezi a termelők befektetett munkáját. A vásárlók Fairtrade minősített termékek preferálásával hozzájárulnak az etikus termeléshez, ezzel csökkentve a mezőgazdasági munkások kizsákmányolását és a gyermekmunkát.

search icon