A napelem már nem csupán kevesek kiváltsága, akár számodra is elérhető lehet!
A napelem már nem csupán kevesek kiváltsága, akár számodra is elérhető lehet!

Ma már néhány óra alatt telepítenek egy napelemes rendszert, amellyel egy átlagos családi ház esetében jelentős megtakarítás érhető el, és a beruházás pár év alatt meg is térülhet. A folyamatról, árakról, rejtett költségekről Leitold Dávidot, a napelemes rendszerekkel foglalkozó Vertigo Group ügyvezető-tulajdonosát kérdezte az Index.

Az interjúból kiderül, hogy lakossági szinten is egyre nagyobb az igény a napelemekre.

“Magának a munkának az elvégzése egyetlen nap: kimegyünk, felrakjuk a napelemeket a tetőre – ez órákban mérhető. Viszont az, hogy csináljanak egy teljes tervezési és kivitelezési dokumentációs anyagot, hogy az csatlakoztatható-e az országos hálózatra – ez már inkább időigényes a szolgáltató részéről, nagyjából egy-másfél hónapot vesz igénybe. Villamosmérnöki előkészületek, tervrajzok készítése és így tovább. Ha ez megvan, telepítik a napelemes rendszert, majd készül egy készre jelentési dokumentáció, amelyet jóvá kell hagyatni az energiaszolgáltatóval. Ez azt jelenti, hogy amit kiépítettünk, valóban megfelel a tervezeteknek. Ez különösen az ügyfél megnyugtatását jelenti, hiszen szakmai alátámasztást kap az általa megrendelt napelemes rendszerről. Itt szintén körülbelül egy hónappal lehet számolni. Tehát összességében két-három hónapos folyamatról van szó – elméletileg.” – ismerteti a szakember a telepítés folyamatát lépésről lépésre.

Leitold arra is felhívja a figyelmet, hogy “nagyon sokan még mindig csak az áram kiváltására gondolnak, viszont megfeledkeznek a fűtésrendszerekről. Holott például egy gázkazán ugyanúgy kiváltható elektromos árammal”

Szóba kerül a beszélgetés során a napelemek megtérülési ideje, a kiépített rendszer karbantartásigénye, és természetesen a finanszírozás kérdése is. Erről így vélekedik Leitold Dávid:

“…. nagyon nagy kereslet van a százszázalékos támogatásra, ami majdhogynem mindenki számára elérhető, aki bevétellel rendelkezik és magyar állampolgár. Ehhez a támogatáshoz viszont szükséges például a három fázis megléte – ez egy költséges beruházás lehet azoknak, akik egy fázissal rendelkeznek. Bármennyire is hangzatos egy támogatás vagy pályázat, érdemes szakemberrel felülvizsgálni, hiszen számos esetben beigazolódott, hogy az adott feltételekhez teljesen más jellegű támogatás igénylése volt kézenfekvőbb.

Magánszemélyek esetén elég sok támogatástípus közül válogathatunk. Ideérthető a csok, a falusi csok, a babaváró hitel, az otthonfelújítási támogatás, a zöldhitel, a százszázalékos vissza nem térítendő támogatás, a tanyapályázat – hívja fel a figyelmet, és azt is hozzáteszi, hogy a rejtett költségekre is érdemes odafigyelni: van kiszállási díj, bekötési díj, és az újabb kábeleknek is van költségvonzata.

Ez hasonló a százszázalékos támogatás esetében is; hiába van ingyen a rendszer, a napelemes rendszer létesítési feltételei bizonyos költségekkel járnak. Továbbá szintén költség a pályázatírási díj. Hogy egy támogatási kérelmet beadjunk, az komolyabb előkészületet vesz igénybe: ez már komolyabb pályázatírói feladat, ami nyolcvan- és háromszázezer forint közé tehető. Ha összességében nézzük, lehet, hogy kifizetődőbb más támogatás igénybevétele a százszázalékos visszatérítendőn kívül. – tanácsolja a szakértő.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

search icon