A német mezőgazdasági miniszter dekriminalizálná a kukabúvárkodást
A német mezőgazdasági miniszter dekriminalizálná a kukabúvárkodást

Az élelmiszer-pazarlás problémájának megoldása érdekében Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter dekriminalizálná az élelmiszerek szemeteskonténerekből való kiszedését, beleértve a szupermarketeken kívüli élelmiszereket is.

Németországban azok az emberek, akik hulladékgyűjtő konténerekből vagy szupermarketekből gyűjtik össze az élelmiszert, birtokháborításért és a lopásért felelnek. Ám a cselekmény csekély jelentőségű mivolta miatt a vádemelés általában csak egyéni panaszok alapján történik, és egyes szupermarketek szemet is hunynak a cselekedet felett. Özdemir német zöld mezőgazdasági miniszter szerint azonban ez a tett nem is lehetne büntetendő.

A kukabúvárság életforma

„Ne indítsanak eljárást az ellen, aki a még ehető élelmiszert meg akarja menteni a kukából” – mondta a Rheinische Postnak január 2-án, hétfőn. „Azt hiszem, mindannyian szeretnénk, ha a rendőrségünk és a bíróságaink inkább a bűnözőkről gondoskodnának” – tette hozzá.

Özdemir szerint ennek a döntésnek hozzá kell járulnia a Németországban évente elpazarolt 11 millió tonna élelmiszer csökkentéséhez. Bár az élelmiszer-pazarlás problémájának nincs egy csapásra megoldása, „gyakorlati oldalról meg kell nézni, hol kezdhetjük el” – tette hozzá.

Továbbra sem világos azonban, hogy a miniszter terve a koalíciós partnerek körében is támogatásra talál-e, különösen a liberális FDP-hez tartozó Marco Buschmann igazságügyi miniszter részéről. A kormány mandátumának kezdetén elfogadott koalíciós megállapodás az élelmiszer-pazarlás csökkentését irányozza elő, de nem említi a kukabúvárkodás gyakorlatát.

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem

Hivatalba lépése óta Özdemir többször is hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a kidobott élelmiszerek mennyiségét. „Ezt prioritásként kell kezelni ahelyett, hogy a környezetvédelmi intézkedések rovására megnövekedett németországi és uniós mezőgazdasági termelésre hagyatkoznánk” – érvelt az orosz-ukrán háború miatt feszültté vált globális gabonapiac kapcsán.

A német élelmiszer-stratégia kulcspontjai, amelyet Özdemir nem sokkal karácsony előtt mutatott be, azt a célt is megfogalmazza, hogy 2030-ra felére csökkentsék az élelmiszer-pazarlást az élelmiszer-ellátási lánc minden szektorában.

A dokumentum szerint továbbfejlesztik a 2019-ben elfogadott Nemzeti Élelmiszer-hulladék-csökkentési Stratégiát, megvizsgálják az ország kártérítési törvényének módosítását és az élelmiszer-adományozás adókedvezményét.

Ezenkívül az iskolákban, kórházakban vagy egyetemi étkezdékben a közösségi étkeztetésben is minimalizálni kell a hulladékot, például az adagok adaptálása révén. Ez összhangba hozza a német kormányt az Európai Bizottság azon ambícióival, hogy 2030-ra felére csökkentsék az élelmiszer-pazarlást, ahogyan azt a Farm to Fork stratégia zászlóshajója is megfogalmazta.

(forrás: euractiv.com)

search icon