A német Zöldek korlátoznák a fapados járatokat
A német Zöldek korlátoznák a fapados járatokat

Kevésbé lesznek vonzók az olcsó, fapados járatok, ha a Zöldek hatalomra kerülnek – helyezte kilátásba a Zöldek kancellárjelöltje. Annalena Baerbocknak reális esélye van arra, hogy Merkel utóda legyen. Azt mondta: első számú prioritásnak tartja a klímavédelmi intézkedéseket, köztük az új épületek kötelező felszerelését napelemekkel.

Elvben támogatja a rövid távú járatok betiltását például az olyan népszerű nyaralóhelyekre, mint Mallorca – nyilatkozta nemrég a nagy példányszámú lapnak, a Bild am Sonntagnak.

Olaf Scholz szintén korlátozná az olcsó járatokat. A szociáldemokraták (SPD) jelöltjének nézete mégsem váltott ki olyan heves reagálásokat, mint Baerbock nyilatkozata, aki azonnal a bírálatok kereszttüzébe került Angela Merkel kancellár konzervatív szövetsége és a légi közlekedési ágazat részéről egyaránt.

Az emberek ott nyaralnak, ahol akarnak. A járatok megadóztatása az éghajlati változásokra tett hatásuk figyelembevételével azonban véget vetne az ultraalacsony viteldíjaknak – utalt a német nyaralók körében népszerű mediterrán szigetre 29 euróért (tízezer forintért) induló járatokra Baerbock.

A politikus bírálta a repülőgép-üzemanyag állami támogatását, miközben a hosszú távú vasúti utazás a csúcsidőszakban, például a nyári szabadságok idején drágul.

„Aki családostul utazik vonattal, annak mindenképpen kevesebbet kellene fizetnie, mint egy rövid távú repülőútért – mondta. – A jövőben nem lenne szabad több rövid távú járatnak működnie” – tette hozzá Baerbock.

Ezzel szemben „rossz megközelítésnek” nevezte a rövid távú járatok betiltását és az árak erőteljes emelését Ulrich Lange, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének szóvivője. Szerinte ” a légi közlekedésnek megfizethetőnek kell maradnia, ellenkező esetben a tehetősek kiváltsága lesz”.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon