A németek egy része le tudna mondani az autójáról

A németek egy része le tudna mondani az autójáról
A németek egy része le tudna mondani az autójáról

Egy friss közvéleménykutatás szerint sok német támogatná a heti egy autómentes napot az orosz olaj- és gázimporttól való függőség csökkentése érdekében.

Németországban csak februárban 26%-kal emelkedett a benzin és a gázolja ára az egy évvel korábbihoz képest. Bár az elmúlt hetekben az energiafüggőség kapcsán főként a gázról beszéltünk, a kőolaj import jelentős része is Oroszországból származik. Európa legnagyobb gazdaságában egész pontosan 30%-ka.

A felmérés eredménye szerint 48% támogatná az autómentes vasárnapot, részben azért is, mert sokakat bűntudattal tölt el az, hogy vezetési szokásaikkal Vlagyimir Putyin elnököt és háborúját finanszírozzák. Az ötletet a válaszadók 46%-a ellenzi.

A német kormány helyzete nem egyszerű, a héten az év végéig szóló, 4,5 milliárd eurós adókedvezmény-csomagot hagyott jóvá, mely egy része az autósokra vonatkozik. Christian Lindner pénzügyminiszter a benzinre és a gázolajra vonatkozó átmeneti kedvezményt is be akar vezetni, amely viszont három hónap alatt 6,6 milliárd euróba kerülne az államnak.

Utóbbit egyébként a koalíciós-partner Zöldek ellenállásába ütközik, akik ellenzik a fosszilis üzemanyagok állami támogatását. Emellett azzal is érvelnek, hogy a kedvezmény elsősorban a magasabb jövedelmi csoportba tartozókat segítené, míg az alacsony jövedelmű háztartások, melyek adott esetben autóval sem rendelkeznek, kimaradnának a segítségből.

A közvéleménykutatás Lindner ötletével kapcsolatban is kíváncsi volt az emberek véleményére. A megkérdezettek 52%-ka szerint az üzemanyagok adótartalmának csökkentése értelmetlen, és csupán 39% támogatja az ötletet. Egy ismert podkaszter egyébként „Putyin-szolidaritási adónak” nevezte az ötletet. (Reuters)

search icon