A regionális megközelítés elengedhetetlen a tartós éghajlati előnyökhöz

A regionális megközelítés elengedhetetlen a tartós éghajlati előnyökhöz
A regionális megközelítés elengedhetetlen a tartós éghajlati előnyökhöz

A talaj jelentős mennyiségű szenet képes tárolni, és hozzájárulhat az éghajlatváltozás lassításához. Egyre nagyobb az érdeklődés a szén-dioxid-piac iránt, amely lehetővé tenné a talajban lévő szén-dioxid megkötésébe és tárolásába történő beruházást – és az abból származó bevételt.

A Science folyóiratban ma közzétett tanulmányukban az Environmental Defense Fund és a Woodwell Climate Research Center kutatói regionális hitelezési keret létrehozását javasolják az önkéntes talajszénpiac egységességének megerősítése érdekében.

Az ajánlás egy tudományos felülvizsgálatot követett, amely feltárta, hogy a szántóföldeken történő szénmegkötés révén a talajban keletkező szén-dioxid-kibocsátási egységek előállítására használt 12 közzétett protokoll mérésére, jelentésére és ellenőrzésére vonatkozó megközelítési módok igen eltérőek. Ez az eltérés olyan kreditekhez vezethet, amelyek nem következetesek vagy összehasonlíthatóak.

Ahhoz, hogy tudjuk, hogy az önkéntes talajszénpiac csökkenti-e a kibocsátást, tudnunk kell, hogy egy tonna szén egy tonna szénnek felel meg, függetlenül az alkalmazott protokolltól. A regionális megközelítés segítene ezt lehetővé tenni, ami jót tenne az éghajlatvédelmi megoldásokon dolgozó gazdálkodóknak, vállalkozásoknak és kormányoknak” – mondta Dr. Emily Oldfield, az EDF vezető szerzője és tudósa. „Ez a meghatározó évtized az éghajlatváltozás lassítása szempontjából. Muszáj ezt jól megoldanunk.”

Forrás (enn.com)

search icon