A sarkvidéki adatokkal többet tudunk a globális éghajlatról
A sarkvidéki adatokkal többet tudunk a globális éghajlatról

A NOAA Nemzeti Környezeti Információs Központjai (NCEI) frissítik a jelenlegi globális éghajlati adatállományt, hogy több információt szolgáltassanak a Föld éghajlatáról, és egyúttal 30 évvel meghosszabbítsák a bolygó megfigyelt hőmérsékleti értékeit. Az NCEI jelenlegi NOAA globális hőmérsékleti adatkészletének frissítése a 2023. február 14-én megjelenő globális éghajlati jelentésben debütál.

Ez az új globális éghajlati adatkészlet bővíti és felváltja a 2019 óta használt jelenlegi adatkészletet. Ebben az új frissítésben két jelentős kiegészítés található. Először is több adatot tartalmaz az Északi-sarkvidékre vonatkozóan, valamint új tudományos módszereket az éghajlat megfigyelésére más, korlátozott éghajlati adatokkal rendelkező helyeken. Az NCEI szárazföldi és óceáni megfigyeléseinek elemzésére szolgáló továbbfejlesztett módszertan segítségével további 30 évvel bővül a világ jelenlegi éghajlati nyilvántartása, amely így már egészen 1850-ig terjed.

A NOAA globális felszíni hőmérsékleti adatkészletének új változata segít, hogy teljes és átfogó képet kapjunk a Föld éghajlatáról. Az adatkészleteink rendszeres frissítése segít abban, hogy bővítsük a dinamikus bolygónkról alkotott képet

– mondta Deke Arndt, az NCEI igazgatója

A NOAA globális hőmérsékleti adatkészletei a világ szárazföldi felszínén található időjárási állomások adataiból, valamint hajókról, profilozó úszókról és más személyzet nélküli automatikus rendszerekből származó óceánfelszíni adatokból állnak. A közelmúltig azonban az Északi-sarkvidék és az Antarktisz környéki környezeti viszonyok megértése nagyobb kihívást jelentett, mivel ezekben a régiókban kevesebb hőmérséklet-megfigyelés történt.

A frissített változat most már több, az Északi-sarkvidékről származó adatot tartalmaz, valamint a Föld sarkvidéki régióinak hőmérséklet-számítási módszereinek továbbfejlesztett módszereit. A NOAA globális hőmérsékleti adatkészletének új változata a Föld éghajlatának hasonló felmelegedési tendenciáit mutatja az előző változathoz képest, ami azt jelzi, hogy a rövid és hosszú távú éghajlati tendenciák az adatkészletek között konzisztensek maradnak.

Ez az új információ a Föld éghajlati történetében kritikus időpontban érkezik. Az Északi-sarkvidék a világ leggyorsabban melegedő régiója, amely legalább háromszor gyorsabban melegszik, mint bármely más régió. A világ 10 legmelegebb éve, amelyet a Földön feljegyeztek, mind 2010 után következett be.

(Forrás: noaa.gov)

search icon