Az évszázad végére szinte teljesen eltűnhetnek a biztonságos jégutak az északi régiókban
Az évszázad végére szinte teljesen eltűnhetnek a biztonságos jégutak az északi régiókban

Hamarosan a múlté lehet a korcsolyázás, a lékhorgászat, valamint az áruszállítás és a közlekedés a befagyott tavakon az éghajlatváltozás miatt – állapították meg tudósok. Miközben jól tudjuk, hogy a sarkvidékek riasztó ütemben olvadnak, arról kevesebbet tudunk, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van a befagyott tavakra.

A Földön több mint 58,5 millió tavat borít jég, akár szezonálisan, akár egész évben. Egy fejlett „tószimulátor” segítségével tudósok kiderítették, hogy az évszázad végére a tavak jege átlagosan 0,23 méterrel vékonyabb lesz, és átlagosan 38 nappal hosszabb ideig lesznek jégmentesek.

Azokban a régiókban, ahol a tavakat jégútként használják a nehéz áruk és készletek szállítására, a biztonságos jégviszonyokkal rendelkező napok száma több mint 90 százalékkal fog csökkenni, még a huszadik század eleji állapotokhoz képest mérsékelt, 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén is

– mondja Dr. Lei Huang, a Nature és az Earth’s Future folyóiratokban megjelent két új tanulmány társszerzője.

A szezonális jég számos tó ökoszisztémája és a tavaktól függő emberek számára kulcsfontosságú. Távol északon a befagyott tavakon átvezető utakat kulcsfontosságú szállítási útvonalként használják, hogy télen élelmiszert, üzemanyagot, orvosi ellátmányt és gépeket juttassanak el a távoli közösségekbe – elkerülve ezzel a drága légi közlekedést. A teherautóknak azonban legalább egy méter vastag jégre van szükségük.

Svédországban csak a jéghorgászat évente 890 millió euró bevételt termel. Bár a kutatók megjegyzik, hogy a csökkenő téli összegeket ellensúlyozhatja a nyári, nyíltvízi szezonban növekvő bevétel.

Ahogyan az embereknek is veszélyesebb utakkal kell szembenézniük a messzi északon, úgy az állatoknak is kockázatosabb átkelést kell tenniük a befagyott tavakon és folyókon. Az 1980-as években a Quebec-Labrador-félszigeten mintegy 10 000 vándorló karibu fulladt meg a vékony jég miatt. A globális felmelegedés a tavak egyedülálló ökoszisztémáit is veszélyezteti, amelyek több tízezer év alatt alkalmazkodtak a fagyott tavi körülményekhez.

(Forrás: Euronews)

search icon