A spanyol jogban már érző lénynek, nem tárgynak számítanak az állatok
A spanyol jogban már érző lénynek, nem tárgynak számítanak az állatok

A múlt héten elfogadott törvény értelmében az állatok is érző lénynek számítanak. Ez jelentős változás, hiszen eddig a polgári törvénykönyv csupán vagyontárgyként kezelte az állatokat.

Spanyolországban eddig csak a büntető törvénykönyvben tértek ki az állatokra. Az állatkínzáson kívül azonban nem tárgyként voltak kezelve. María González Lacabex állatvédő aktivista szerint azt is jelentette, hogy a törvény előtt egy kutya pont ugyanolyan vagyontárgynak számított, mint egy lapostévé, de ennek most már vége: vitás esetekben a bíróságnak már az állatok érdekeit is figyelembe kell vennie. – írja a Qubit.

A törvény érdekessége, hogy nem tesz különbséget az állatok között, csupán általánosságban beszél róluk. Így még nem egészen világos, hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban, hiszen a házikedvencek és a vadállatok is egy kalap alá lettek véve.

Gillermo Díaz jogász szerint ez egy fontos lépés a spanyol jogban, mivel „csak az ember képes felismerni mások szenvedését, így erkölcsi kötelessége is megelőzni ezt a szenvedést”. A döntéshozók túlnyomó többsége támogatta a törvényt: egyesek azt várják tőle, hogy a magukra hagyott háziállatokat védi majd, mások pedig az illegális állatkereskedelem visszaszorulását várják a döntéstől.

Az állatvédők komoly győzelemként értékelik a törvényt, mely ellen egyedül a szélsőjobboldali Vox párt emelt szót. A párt képviselője, Ángel López Maraver szerint a törvény „őrület, hülyeség, nonszensz”, mivel „dehumanizálja az embereket és emberi jogokat akar juttatni az állatoknak”. A politikus egyébként a Spanyol Vadászszövetség egykori elnöke.

Hazánkban egyébként nemrég ugyancsak szigorítottak az állatvédelmi törvényen, mely többek között a korábbinál komolyabban szankcionálja az állatkínzást. (Qubit)

search icon