A spanyol miniszter a húsfogyasztás visszafogására kéri az embereket
A spanyol miniszter a húsfogyasztás visszafogására kéri az embereket

Alberto Garzón spanyol fogyasztóvédelmi miniszter a klímaváltozás megfékezésének reményében arra kéri az ország lakóit, hogy csökkentsék hús- és különösképp marhahúsfogyasztásukat.

Spanyolország az egyik legnagyobb európai húsfogyasztó, ahol évi 70 millió állatot vágnak le. Garzón szerint a „megafarmok”, ahol tízezrével nevelik az állatokat, komoly szerepet játszanak a környezetrombolás és az éghajlatváltozás erősödésében.

Ahogy a miniszter mondta nemrég a Guardiannek, az éghajlatváltozás olyan következményekkel járhat Spanyolország számára, mint az elsivatagosodás, mely tönkretenné az ország virágzó turisztikai ágazatát.

Garzón szerint a húsfogyasztás csökkentését, illetve a nagyipari módszerekről, a fenntarthatóbb hústermelési megoldásokra való áttérést legalább olyan prioritásként kellene kezelni, mint a kibocsátáscsökkentésért tett erőfeszítéseket.

Mint mondja, Spanyolországban még sokszor tabu a marhahús környezeti hatásaival foglalkozni, hiszen az a kultúra és a gasztronómia szerves részét képezi. A jelenlegi spanyol húsfogyasztás átlag heti egy kilogramm fejenként, ami az országos ajánlás több mint kétszerese.

A Greenqueen cikke arról számol be, hogy a mediterrán országban a közelmúltban igencsak megnőtt az érdeklődés a növényi alapú étkezés iránt. Ennek nyomán nyitott tavaly októberben a Burger King egy teljesen vegán pop-up éttermet Madridban, mely a Vurger King nevet kapta.

A borítóképen a callos nevű, egész Spanyolországban népszerű, marhahúst is tartalmazó pörköltféleség látható

search icon