A talajsüllyedés a Föld lakosságának ötödét is érintheti 2040-re
A talajsüllyedés a Föld lakosságának ötödét is érintheti 2040-re

A Science-ben megjelent tanulmány arra mutat rá, hogy a talajvíz kimerülése következtében rövidtávon a globális földfelszín 8%-át érintheti a süllyedés.

A talajvíz kimerülése a talaj nagy területeinek fokozatos süllyedését okozhatja, ez pedig veszélyes következményekkel járhat az érintett területeken. Az infrastruktúra és az épületek károsodhatnak, miközben a terület az árvizek fenyegetésének is jobban kitetté válik,

A problémát fokozza, hogy a talajvíz iránti kereslet sok helyütt tovább nőhet a következő években a népességszám és a gazdasági növekedés miatt, és az is a talajvíz szintjének csökkenése felé hat, hogy a klímaváltozás miatt fokozódnak az aszályok, illetve a csapadék mennyisége és időbeli eloszlása egyre gyakrabban kedvezőtlen lehet.

Az előző évszázadban 4 métert süllyedő Tokió szinte elbújhat majd egyes iráni városok mellett, melyek már most évente akár 25 centiméterrel süllyednek, vagy a világ legnagyobb süllyedési rátájával rendelkező Mexikó mellett, ahol évente akár a 30 cm-t is elérheti a süllyedés.

Ez a folyamat az egyik fő kiváltó oka annak is, hogy az indonéz kormány a fővárost Borneo-szigetére tervezi költöztetni, hiszen Jakarta süllyedése hamarosan veszélyes mértékűvé válhat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(iflscience)

search icon