A természeti katasztrófák jelentik a legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságra
A természeti katasztrófák jelentik a legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságra

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint soha a történelemben nem fenyegette az agrár-élelmezési rendszereket ennyi veszély.

Ezt az is jól mutatja, hogy a természeti katasztrófák gyakorisága az elmúlt fél évszázadban megháromszorozódott. Ezek különösen érzékenyen érintik a fejlődő országokat.

A jelentés által vizsgált 2008-2018 közötti időszakban a fejlődő országokban 108 milliárd dollár kár keletkezett a természeti katasztrófák miatt. Ennek közel a fele, 49 milliárd Ázsiában történt, a többin pedig nagyjából egyenlően osztozott Afrika és Latin-Amerika (a Karib-térséggel együtt).

A FAO szerint a legnagyobb veszteségforrást, a károk közel harmadát az aszályok jelentik, amint az áradások, a viharok, a betegségek és a kártevők követnek.

Közben a koronavírus újabb terheket tett az mezőgazdaságból élők vállára, világszerte meggyengítve a gazdaságokat. Ezzel együtt az élelmiszerbiztonság is csökkent.

A jelentés szerint van lehetőség az ellenállóképesség fokozására és a rizikófaktorok csökkentésére, ehhez pedig már rendelkezésre állnak olyan innovációk, melyek segíthetnek.

Ilyenek lehetnek a térinformatikai rendszerek, a drónok és robotok illetve például a mesterséges intelligenciával működő adatgyűjtő rendszerek. Ezek elterjedéséhez célzott támogatásokra lesz szükség, a köz- és magánszféra közötti partnerségek mélyítésén túl.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(origo)

search icon