A veszprémi állatkert is a hulladékmentes jövő mellett
A veszprémi állatkert is a hulladékmentes jövő mellett

Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentje élete során azt hirdette, hogy szeretnünk és tisztelnünk kell mindent, ami körülvesz bennünket: embert, állatot, növényt, élőt és élettelent egyaránt. Október 4. az ő halálának emléknapja, ennek tiszteletére ez a dátum 1931 óta az Állatok Világnapja. 

Az állatok barátként és segítőtársként is boldogabbá, gazdagabbá teszik mindennapjainkat, ezért eme jeles napnak a célja az, hogy az ember és az állat közötti barátságot erősítse, továbbá felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. 

Az 1958 óta üzemelő Veszprémi Állatkert is részt vett a világnap megünneplésében, ezen a napon hosszított nyitvatartással és kiemelten kedvezményes belépődíjjal várta a látogatókat. 

Az létesítmény – mely Kittenberger Kálmán, a híres zoológus, vadász és író nevét viseli – a festői szépségű Fejes-völgyben és az új fejlesztésű Gulya-dombon terül el. A völgyben egzotikus élőhelyről származó nagymacskák, élénk színű vízimadarak, robosztus fekete medvék, aranyos pandák és kíváncsi ormányosmedvék láthatóak. A kalandra vágyó gyermekek pedig kedvükre kúszhatnak-mászhatnak, kipróbálhatják a Lajhár-utat, a papagáj-klubot vagy a fedett csúszdát is.

A sokféle állat mellett látványetetések, állatsimogató és különböző rendezvények teszik színesebbé a programkínálatot. 

A felső, Gulya-dombi részen kapott helyet hazánk egyik legnagyobb és legszebb Afrika-szavanna kifutója zebrákkal, zsiráfokkal, impalákkal és egy ötfős szélesszájú orrszarvúcsaláddal. A kifutó szomszédságában épült fel a kialakításában és tematikájában Európában egyedülálló Majomház, melynek belső terében csupán egy üvegfal választja el a vendégeket az állatoktól, hatalmas külső kifutójukat pedig egy vizesárok szegélyezi, tele aranyhalakkal és látogatók által behozott teknősökkel.

2014-ben készült el az Elefánt Park, ahová három fiatal elefántbika költözött be, továbbá a vizes élővilágot bemutató rész is, ahol a látogatók pápaszemes pingvineket és borjúfókákat csodálhatnak meg.
2015-ben elkészült a hatalmas Madárröpde is, melyben flamingókkal, skarlát íbiszekkel és récékkel ismerkedhet meg a közönség.

Az Állatkert kiemelt hangsúlyt fektet a jövő nemzedék környezettudatos nevelésére, a Böbe Majom Tanodája Oktató- és Kiállítóház nyári táboroknak, tanórán kívüli foglalkozásoknak ad otthont, a kiállító részen pedig aktuális természetvédelmi kérdésekkel foglalkozó bemutató látható.

A környezettudatos neveléshez szorosan hozzákapcsolódik a szelektív hulladékgyűjtés is, így az Állatok Világnapja alkalmából a HybridCycle kihelyezett az Állatkertben egy olyan hulladékgyűjtő installációt, melynek segítségével a gyermekek megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával is. 

A bejárat mellé kihelyezett három részes gyűjtőhelyre fém-, papír- és műanyag hulladék hozható, melyek a jövőben használati tárgyak és különböző művészeti alkotások képében kelnek majd új életre. 

Tapasztalataink szerint a fiatal korosztály rendkívül fogékony és érdeklődő a környezetvédelem területén, így mindenképpen kiemelten fontos, hogy minél hamarabb lássák, olvassák és tapasztalják azt a szemléletet, mely a jövőben egy hulladékmentes világot teremthet. 

search icon