A videójátékok új válfaja komolyan megnövelheti a kibocsátást
A videójátékok új válfaja komolyan megnövelheti a kibocsátást

A főképp videójátékokkal foglalkozó GameStar írt arról, hogy a számítástechnikát az utóbbi években felforgató felhőtechnológiával, egész pontosan az arra épülő videójátékok használatával generált kibocsátás jóval magasabb, mint a hagyományos megoldások.

A technológia alapvetően azt célozza, hogy az otthoni felhasználók kvázi gyengébb gépekkel játszhassanak jóval nagyobb rendszerigényű játékokat. Ezt úgy érik el, hogy miközben a játék képe streamelve van az otthoni gépen, az valójában távoli adatközpontok nagy teljesítményű gépein fut. Ez idáig még jól is hangzik, hiszen nem kell nagy rendszerességgel fejleszteni az otthoni konfigurációt.

A probléma az, hogy a felhőalapú játékok mind a hálózatot, mind a szervereket leterhelik, amelyek így több áramot fogyasztanak, tehát magasabb lesz a kibocsátásuk is.

Egy brit tanulmány szerint ez a játékokhoz kapcsolódó szén-dioxid kibocsátást a következő évtizedben legalább 30%-al fogja emelni, de ez a szám akár sokkal magasabb is lehet, hiszen a megoldás egyszerűsége és kényelmessége miatt egyre többek számára lesz vonzó.

Ami viszont jó hír, hogy a techcégek egyre nagyobb hányada ismeri fel felelősségét. A Sony 2050-re, a Microsoft pedig 2030-ra ígéri adatközpontjainak kizöldítését, továbbá több nagy cég is részt vesz az ENSZ Playing for the Planet nevű kezdeményezésében, mely szintén kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaz meg, ahogy korábban mi is írtunk róla.

search icon