A világ legjobb természetfilmesei hamarosan Magyarországra jönnek
A világ legjobb természetfilmesei hamarosan Magyarországra jönnek

Világszerte elismert stúdiók és alkotók legújabb produkciói versenyeznek május 27–29. között a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon a Gödöllői Királyi Kastélyban. Idén 106 országból mintegy 1374 filmet neveztek.

A legnagyobb természetfilm-stúdiók is, mint a Terra Mater Factual Studios, a Marco Polo Film AG vagy az Albatross World Sales, elküldték filmjeiket.

Olyan alkotásokat láthatnunk Gödöllőn, mint a David Attenborough narrálta Miért fontos a biológiai sokféleség című animáció, a világ legveszélyeztetettebb folyóját bemutató Ganga lelke vagy a kihalóban lévő faj megmentésére tett erőfeszítésekről szóló Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése.

A hazai alkotások közül a Szupermadarak sorozat újabb darabja, A cinkék titkos élete lélegzetelállító képi bravúrokat vonultat fel. Hihetetlen látványt nyújt Török Zoltán hazai mozikban már nagy sikert aratott, Vadlovak című filmje is.

Érdekesség, hogy a nemzetközi kategóriában a legendás riporter fia, ifj. Vitray Tamás operatőr, biológus, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztője is részt vesz a pályaművek elbírálásában.

Az ünnepélyes díjátadó gálát május 28-án tartják meg a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A Kék Bolygó Alapítvány által meghirdetett és szervezett fesztivál ingyenesen látogatható rendezvényein a filmek mellett több művészeti ág is képviselteti magát.

Trash art kiállítással, színes kulturális programokkal és neves fellépőkkel, gyermekprogramokkal várják a látogatókat, akik idén akár négylábú társaikkal együtt is érkezhetnek a kutyabarát rendezvényre.

Az idei fesztivál díszvendége Olaszország lesz, így számos, Itáliát idéző esemény mellett az olasz gasztrokínálattal is megismerkedhetnek a vendégek.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

search icon