A vízválság megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök
A vízválság megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök

A vízválság megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János köztársasági elnök az ENSZ New York-i, online vízügyi konferenciáján csütörtökön.

A köztársasági elnök beszédében hangsúlyozta: sokadik alkalommal, és az ENSZ keretében sem először teszik fel a kérdést, hogy hogyan kerülhető el a fenyegető vízválság, hogyan lehet megakadályozni az ember okozta klímaváltozást.

Válaszok, elemzések, politikai deklarációk az elmúlt években szép számmal születtek. De előrébb jutottunk-e? – tette fel a kérdést Áder János.

Emlékeztetett, hogy Párizsban elfogadták a klímacélokat, egyetértettek a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésében, de ma távolabb vannak a közös célok, mint 2015-ben, az elfogadás pillanatában.

Ugyanabban az évben hagyták jóvá a vízzel kapcsolatos fenntarthatósági célokat is, ma mégis joggal tehetők fel a kérdések, hogy kevesebb-e az aszályos terület, eredményesebb-e a védekezés a nagy árvizekkel szemben, kevésbé szennyezettek-e a folyók, tavak, tengerek?

Áder János új feladatokra is felhívta a figyelmet. Példaként említette, hogy új gazdasági számításokra van szükség a beruházások klímára és a vizekre gyakorolt hatásainak áttekintéséhez.

Az államfő szerint a vízválság megelőzésére integrált adatbázisokat kell építeni. Lokális, regionális és globális adatokra van szükség, legyen szó árvízi előrejelzésről, aszály-előrejelzésről, vagy a vízszennyezés helyéről, módjáról, mértékéről és annak hatásairól. Pontos számításokat kell végezni a várható kár mértékéről és a megelőzésre fordítandó összegekről

Tennivalónk van bőven, a feladatok számát és nagyságát szemlélve az előttünk álló évek jelmondata már inkább így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan!

– fogalmazott beszédében a köztársasági elnök.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon