A zöld befektetés kétélű fegyver – Podcast ajánló  
A zöld befektetés kétélű fegyver – Podcast ajánló  

Azzal is tehetünk a fenntarthatóságért, ha befektetéseinkkel zöld vállalatokat támogatunk. Ráadásul a zöld befektetés nemcsak társadalmi szinten térül meg, akár nagyobb hozamra is számíthatunk a fenntartható cégek papírjaitól. Más kérdés, hogy ezt sokan garantálják az ügyfeleknek, pedig egyáltalán nem biztos, hogy valóban jól teljesítenek majd a befektetéseink. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek új adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Nyul Zsuzsa műsorvezető a tudatos, zöld befektetések előnyeiről és hátrányairól beszélgetnek. 

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek előző adásában a szakértő arról beszélt, hogy egyes alapkezelők és vállalatok eladják részvényeiket a nem fenntarthatóan működő cégeknek. A környezettudatos befektetés másik stratégiája, amikor kifejezetten zöld cégek részvényeit vásároljuk meg a pozitív hatás és nem utolsó sorban a nagyobb hozam reményében. 

Folyamatosan bővül a lehetőségek köre 

Akár magánszemélyként, egyéni befektetőként is vásárolhatunk részvényt kifejezetten fenntarthatósággal foglalkozó vállalatokban. Ilyenek például a megújuló energiaszolgáltatók, az elektromos autógyártók, a klímatechnológiai cégek. A Clim8, egy brit fintech befektetési platformja például gondosan összeválogatott tematikus portfóliókat kínál a környezettudatos befektetőknek, amelyekben olyan vállalatok találhatók, melyek első számú tevékenysége a zöld energia, a tiszta közlekedés, a klímatechnológia, a tiszta ivóvíz, a fenntartható élelmiszerek vagy például a körforgásos gazdaság területére korlátozódik. 

Ugyanakkor bármilyen szektorból választhatunk olyan cégeket, amelyek bizonyítottan figyelnek a környezetre, és fenntarthatóan működnek. Ezzel a stratégiával gyakorlatilag megjutalmazzuk a zöld vállalatokat. Részvényeik tömeges megvásárlása felhajtja az árfolyamot, azt az üzenetet küldve a piacnak, hogy anyagilag is megéri fenntarthatónak lenni. 

A zöld befektetés sem garantálja a sikert 

Az elmúlt években sokan választották ezt a módszert, de ez nem csak pozitív következményeket hozott. Sok zöld vállalat iránt túlzott érdeklődés alakult ki, ezért a részvényeik túlárazottá váltak. Ezért előfordulhat, hogy befektetünk egy ígéretes zöld cégbe, de a részvényár mégis tartósan csökkenni fog. A zöld befektetés másik kockázata, hogy nehéz megítélni, mely cégek számítanak valóban fenntarthatónak. Rengeteg a megtévesztően kommunikáló, greenwashingot végző cég. Ezért sokszor az, amit zöld befektetésnek hiszünk, valójában nem az. Ebben segít eligazodni a Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adása. (fintech.hu)  

search icon