Akár falra is festhetjük a jövő napelemét
Akár falra is festhetjük a jövő napelemét

Francia kutatóknak sikerült létrehozniuk egy olyan, félig áttetsző festék alapú napelemet, mely biztató eredményeket mutat és közelebb visz az új generációs napelemek megalkotásához.

A SyMMES laboratórium és a CEA alternatív- és atomenergetikai bizottság csapata az YKP-88 molekula felhasználásával hozta létre azt a festéket, mely megfelelő körülmények között akár 10,9%-os hatékonyságú panelek alapjául szolgálhat.

Bár a festék alapú napelem-technológia a gyakorlatban még nem igazán életképes, az ilyen kutatási eredmények egyre közelebb hozzák a technolgia következő generációját. A napelemekkel foglalkozó Solar Review szakportál szerint is távoli még a „napfestékek” mindennapi használata, de az a gondolat, hogy akár egész épületeket alakíthatunk csupán festéssel napelemmé, elképesztő távlatokat nyit.

A kutatások jelenleg három nagy csapásirányon haladnak a témában. Az egyik a mostani francia fejlesztéshez hasonló fotovoltaikus festékekkel kapcsolatos, a másik az általunk is többször bemutatott perovszkit kristályokon nyugvó elképzelés, a harmadik pedig egy igazán különleges megoldás, amely során a levegő nedvességtartalmából nyert hidrogén segítségével termelődhet elektromosság.

Utóbbi a minden cipősdobozban megtalálható, a levegő nedvességét semlegesítő szilikagélhez hasonló elven működik, és a nap energiáját felhasználva állít elő hidrogént.

(alternativenergia.hu)

search icon