Aki ősszel vetett, hamarosan arathat!
Aki ősszel vetett, hamarosan arathat!

Természetesen nem minden őszi vetés ad már kora tavasszal termést, de sok kerti zöldségünket okkal kell a vegetációs időszak végén a földbe tenni.

Egyes növényfajokat akár késő ősszel is el lehet vetni, pedig nem tűnik túl logikusnak, ha belegondolunk, hogy a vegetációs időszaknak ekkor vége szakad. A nappalok lerövidülnek, a hőmérséklet pedig egyre alacsonyabb, a fák elhullajtják leveleiket, egyes állatok elmennek aludni, egyszóval mindenki tudja, hogy itt az év vége. De még a legutolsó pillanatig – na jó, egy hajszálnyival még előtte – megéri szorgoskodnunk a kertben, ugyanis így tavasszal már hamarabb gyönyörködhetünk munkánk gyümölcsében.

Az ok, amiért még akár októberben is ültethetünk a kiskertbe, az, hogy így a növény még a tél előtt megerősödhet a talajban, és tavasszal már nem kell energiát fordítania arra, hogy új környezetében egyáltalán megmaradjon. Jó, ha tudjuk, hogy egyáltalán mely fajokkal próbálkozhatunk, hiszen a legtöbb zöldségünk és fűszernövényünk egyáltalán nem tolerálja, ha kint kell kihúznia a telet.

Adja magát, hogy ősszel leginkább a hagymafélékkel bajlódjunk, hiszen őket ekkor már nem magról kell nevelgetni, hanem vagy gerezdet, vagy magát a kis dughagymát tehetjük a földbe. A fokhagyma esetében a kis gerezdeket kell elduggatnunk, az újhagymának pedig a dughagymáját, ha télen is enni szeretnénk belőle. A vöröshagymával tavaszig várni kell, ha neveltünk dughagymát az adott évben, mert ezeket akkor duggathatjuk, amikor a talaj kicsit enged.

Ugyanígy lehet ősszel retket és levélzöldségeket is vetnünk. Nincs azonban kőbe vésve, hogy az említett zöldségekből eztán bármivel dolgozhatunk ősszel, hiszen mindegyik esetében a fajtától függ, hogy mennyire hidegtűrő!

Természeti kincseink ismerete és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Fotó: Canva

search icon