Aki ősszel vetett, hamarosan arathat!

Aki ősszel vetett, hamarosan arathat!
Aki ősszel vetett, hamarosan arathat!

Természetesen nem minden őszi vetés ad már kora tavasszal termést, de sok kerti zöldségünket okkal kell a vegetációs időszak végén a földbe tenni.

Egyes növényfajokat akár késő ősszel is el lehet vetni, pedig nem tűnik túl logikusnak, ha belegondolunk, hogy a vegetációs időszaknak ekkor vége szakad. A nappalok lerövidülnek, a hőmérséklet pedig egyre alacsonyabb, a fák elhullajtják leveleiket, egyes állatok elmennek aludni, egyszóval mindenki tudja, hogy itt az év vége. De még a legutolsó pillanatig – na jó, egy hajszálnyival még előtte – megéri szorgoskodnunk a kertben, ugyanis így tavasszal már hamarabb gyönyörködhetünk munkánk gyümölcsében.

Az ok, amiért még akár októberben is ültethetünk a kiskertbe, az, hogy így a növény még a tél előtt megerősödhet a talajban, és tavasszal már nem kell energiát fordítania arra, hogy új környezetében egyáltalán megmaradjon. Jó, ha tudjuk, hogy egyáltalán mely fajokkal próbálkozhatunk, hiszen a legtöbb zöldségünk és fűszernövényünk egyáltalán nem tolerálja, ha kint kell kihúznia a telet.

Az őszi vetés tavasszal helyzeti előnyből indul.
Kép: Canva

Adja magát, hogy ősszel leginkább a hagymafélékkel bajlódjunk, hiszen őket ekkor már nem magról kell nevelgetni, hanem vagy gerezdet, vagy magát a kis dughagymát tehetjük a földbe. A fokhagyma esetében a kis gerezdeket kell elduggatnunk, az újhagymának pedig a dughagymáját, ha télen is enni szeretnénk belőle. A vöröshagymával tavaszig várni kell, ha neveltünk dughagymát az adott évben, mert ezeket akkor duggathatjuk, amikor a talaj kicsit enged.

Ugyanígy lehet ősszel retket és levélzöldségeket is vetnünk. Nincs azonban kőbe vésve, hogy az említett zöldségekből eztán bármivel dolgozhatunk ősszel, hiszen mindegyik esetében a fajtától függ, hogy mennyire hidegtűrő!

search icon