Alábecsüljük a katasztrófák kockázatát az ENSZ szerint
Alábecsüljük a katasztrófák kockázatát az ENSZ szerint

Miközben ezek száma folyamatosan növekszik a klímaváltozás miatt. Ezt az „önpusztító spirált” kellene megállítanunk az ENSZ keddi jelentése szerint.

Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Hivatalának (UNDRR) új jelentéséről a Telex számolt be. Mint írták, a klímaváltozás miatt világszerte rohamosan növekszik a katasztrófák száma, a jelentés szerint pedig az elmúlt húsz év minden évére 350-500 közepes vagy annál nagyobb méretű katasztrófa jutott. Ezek költségei az elmúlt évtizedben átlagosan évi 170 milliárd dollárra nőttek.

2030-ig 560-ra nőhet a katasztrófák éves száma, és életek milliói kerülhetnek veszélybe a szárazság, a szélsőséges időjárás és az áradások miatt.

A világnak többet kell tennie azért, hogy a katasztrófák jelentette kockázatot beépítsük az életmódunkba és a beruházásokba.

– mondta Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese a beszámoló ismertetésekor

A jelentés szerint igencsak alábecsüljük a természeti katasztrófák kockázatát. Ehelyett túlzott optimizmussal és a legyőzhetetlenség érzésével közelítünk a problémákhoz. Ahogy Mohammed ezzel kapcsolatban megjegyezte, „kollektív önelégültségünket tettekre kell váltanunk”. Szerinte ezzel lelassíthatjuk a megelőzhető katasztrófák ütemét.

A beszámoló szerint növekszik a katasztrófák mérete és intenzitása. Az elmúlt öt évben több áldozata és érintettje volt a katasztrófáknak, mint az azt megelőző öt évben. (Telex)

search icon