Óriási árat fizet Európa a szélsőséges időjárásért
Óriási árat fizet Európa a szélsőséges időjárásért

Az extrém időjárási események 450-520 milliárd eurójába kerültek a kontinens országainak az elmúlt 40 évben. A legsúlyosabb károkat Németország, Franciaország és Olaszország szenvedte el, miközben 1980 és 2020 között 85-145 ezer ember veszíthette életét az időjárással és az éghajlattal kapcsolatos eseményekben. A halálesetek túlnyomó többségét a hőhullámok okozták.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentésének adatai szerint egyelőre nem mutatható ki növekvő tendencia a károk és halálesetek tekintetében, tehát a klímaválság ilyen jellegű hatásai még nem kimutathatók.

Ennek az az oka, hogy igazán jelentős gazdasági hatásokkal csupán néhány időjárási esemény jár. Ezt alátámasztja, hogy a veszteségek 60%-ka a szélsőséges események 3%-ából keletkezett – emelte ki a Guardian.

A leginkább extrém eseményeknek nincs egyértelmű mintázata, ezek továbbra is nagyrészt véletlenszerűek.

–mondta Woulter Vanneuville, az EEA munkatársa

A másik lehetséges magyarázat az, hogy az európai országok egyre nagyobb figyelmet fordítanak az alkalmazkodásra, így például az infrastruktúra átalakítására. Épp ezért, ahogy azt a szakértő is kiemeli, nem szabad hátradőlni, mert az extrém események száma és ereje egészen biztosan fokozódni fog. Ehelyett a megfelelő alkalmazkodási stratégiák kialakítását és megvalósítását kell szem előtt tartani.

Az EEA 32 tagja között (a szervezetnek tagja az EU országain kívül Törökország, Svájc vagy épp Norvégia is) hazánk a középmezőnyben szerepelt. Az összesített károk majdnem 6 milliárd euróra rúgnak, ám kiugróan rosszul szerepeltünk a káresetek biztosítását tekintetbe véve: a 6 milliárdból csupán 15 millió volt biztosított. Ezek mellett itthon 870 ember veszítette életét a szélsőséges eseményekben az elmúlt 40 évben.

search icon