Az élelmezéstől az üzemanyagig – Az alga több területen is megoldhatná a gondjainkat

Az élelmezéstől az üzemanyagig – Az alga több területen is megoldhatná a gondjainkat
Az élelmezéstől az üzemanyagig – Az alga több területen is megoldhatná a gondjainkat

Csodálatos tápanyagtartalom, remek fehérjeforrás, könnyen termeszthető, sokoldalúan felhasználható. Csak néhány előny, amely a különleges, sokszor megfoghatatlan alga nevéhez köthető. Arról nem is beszélve, milyen szuper gasztroutazás lehet az alga alkalmazása a konyhában!

Ha a vízparton (vagy vízben) sétálsz vagy lemerülsz, biztosan találkozol algával. Ezek a nagyszerű teremtmények valójában fotoszintézisre képes, nagyjából azonos élőlények csoportját jelentik. Több faj is alkothatja az algát: a benne lévő mikroorganizmusok fajtái az egysejtűektől a többsejtűekig terjedhetnek. De lehetnek egészen hatalmasak is, mint például a barna alga, amely akár 50 méteresre is megnőhet. Általában a vízben élnek, a legnagyobb, legösszetettebb algákat hínárnak nevezzük. De ide tartozik a plankton vagy a fitoplankton is: tehát igen összetett és sokoldalú csoportról beszélünk.

Habár a növényekhez sorolhatnánk őket, számos növényekre jellemző szerkezet hiányzik belőlük: a mohafélék filidjei, a nem edényes növények rizoidjai, a gyökerek, a levelek vagy más szervek. Általában fotoszintézissel szerzik be a táplálékukat, de előfordul az is, hogy erre nem képesek. Ezért lehetnek élősködők, vagy más módon is támaszkodhatnak külső erőforrásokra.

Különleges élőlény
Kép: canva

Mivel igen széles skálán helyezkednek el a típusaik, az algák sokféleképp használhatók, és több területen is segítik az élőlényeket, így az embert is. Gondoljunk csak a hínártermesztésre, amely komoly hagyományokat tudhat magáénak a kelet-ázsiai élelmiszer-kultúrában. Olyannyira, hogy takarmányként is hasznosítják ezeket az algatelepeket.

De a szennyezésszabályozásban, az egészségügyben, az élelmezésben, orvosi és tudományos területeken, sőt, az üzemanyag-előállításban és más ipari területeken is használják az algák „erejét”. Ökológiai jelentőségük óriási, ugyanis oxigént termelnek, és a táplálékláncban is kiemelkedő szerepük van.

Az alga fajtái

Algából sokféle van, és mind más és más módon segíti a létezésünket. A mikroalgák és a makroalgák világában tett utazást nem csak az egészséged kultiválja majd. Az algák mindenféle méretben, formában, színben és növekedési formában léteznek, lehetnek egysejtűek vagy többsejtűek, és megtalálhatók sós és édesvízben is.

A fonalas algák jellemzően a tavak alján találhatók, ahol a napfény a vízfenékig hatol. Vannak egysejtű, protozoonszerű algák, amelyek többnyire édesvízben fordulnak elő, úgynevezett euglenoidok. Elnevezésük általában színük alapján történik, például kék-zöld, zöld, barna, aranybarna, barna, vörös és sárga-zöld.

Becslések szerint az „alga” kifejezés több mint 1 millió fajt foglal magában.

Rengeteg fajtája ismert.
Kép: canva

Éppen emiatt érdemes alaposabban szemügyre venni őket:

  1. Kékalgák: az ún. cianobaktériumok toxikusak, baktérium- és gombaölő vegyületeket tartalmaznak, emellett fitohormonokat is találhatunk bennük. Baktériumok, ám fotoszintetizálnak, így közelebb állnak a növényekhez. 2000 fajuk ismert, ezekből van, amelyik mérgező, van, amelyik nitrogénmegkötő, van, amelyik a fehérje-előállítás miatt fontos.
  2. Zöld algák: ide tartozik a híres chlorella nemzetség is, magas fehérje- és ásványianyag-tartalmuk miatt sokoldalúan használják őket. Erősítik az immunrendszert, és a daganatok növekedésének lassításában is részt vehetnek.
  3. Spirulina algák: sok bennük az omega-3 zsírsav, gyulladáscsökkentő hatásuk pedig csak a jéghegy csúcsa, ugyanis emellett csökkentik a vérnyomást és a vércukorszintet, allergiára is alkalmazzák, de salaktalanításra is jó. Rengeteg benne a B-12-vitamin.
  4. Vörösmoszatok: ide tartozik a csontok és ízületek barátja, a Lithotamnium is, melynek magas magnézium- és kalciumtartalma köztudott. Színe és zselésítő hatása miatt az élelmiszeripar is kedveli.
  5. Barnamoszatok: magas kolloidtartalmú moszatok, rengeteg termékben megtalálhatók, úgy, mint a fogkrémek, a kapszulák vagy a fagyik. Csökkentik a vér koleszterinszintjét, jót tesznek a női nemi hormonoknak, magas a jódtartalmuk, és ízületi gyulladások esetén is hatásosak.
  6. Hínárfélék (seeweed): a makroalgák ipari és kereskedelmi szinten is alkalmazhatók. Trágyaként, takarmányként, víz tisztítására, szennyezések megelőzésére és kezelésére is használják, hatalmas telepeken tenyésztik őket, mivel rendkívül sokoldalúak.
  7. Chlorella: a spirulinához hasonlóan egy csodaanyag, amely a méregtelenítést is támogatja, ugyanis megköti a szervezetben a nehézfémeket. Több alfaja is ismert. A méregtelenítés mellett a bélrendszerre, az immunrendszerre is jó hatással van, valamint a stresszfolyamatokat is kordában tartja.

Az ázsiai országokban sokféleképp alkalmazzák az algákat, az akvakultúra fontos részét képezik. Afféle szuperélelmiszerként is hivatkoznak rájuk. Kínában több mint 70 fajt fogyasztanak, Japánban pedig 20 fajt, és Európában is egyre többet, különösen az északi országokban. Az ősi népek már évezredek óta használják ezeket a csodaszereket, amelyek a talajjavításban, a szennyvíztisztításban és a mezőgazdaságban is jól alkalmazhatók.

Az alga tápanyagtartalma

Amint megnézel egy tápanyagprofilt, biztosan dobsz egy hátast, ugyanis olyan mértékű vitamin- és ásványianyag-tartalom van ezekben az élőlényekben, amit kevés táplálék tud a Földön. Általánosságban a következő összetevők jellemzők rájuk:

  • fehérjék és aminosavak, akár 60 százalék fehérje száraz tömegben,
  • A- (béta-karotin), C- (aszkorbinsav), E- és K-vitaminok,
  • Számos B-vitamin, köztük B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B6-vitamin ​​(piridoxin), kolin, biotin, niacin, folsav, pantoténsav és B12-vitamin (kobalamin),
  • ásványi anyagok és nyomelemek, köztük jód, kalcium, klorid, króm, réz, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium és cink,
  • omega-3 zsírsavak, köztük EPA, DHA, GLA és ALA,
  • aktív enzimek,
  • fitokemikáliák, mint a klorofill, a fukoxantin és más növényi pigmentek.

Íme néhány a tengeri moszatok és algák leggyakoribb típusai közül, amelyeket élelmiszerként és/vagy kiegészítőként használnak:

  • Hijiki
  • Wakame
  • Ogo
  • Hínár
  • Nori
  • Kombu
  • Arame
  • Dulse
  • Tengeri moha
  • Spirulina
  • Kék spirulina
  • Zuzmó
Az algák tápanyagtartalma kimagasló.
Kép: canva

Színben sokfélék lehetnek. A színűk függ a különböző kloroplaszt pigmentek, köztük a klorofillok, a karotinoidok és a fikobiliproteinek visszaverődésének eredményétől.

Az algák pozitív hatásai

A fenti tápanyagok miatt már sejthető, hogy az algák csodás hatásai igen sokrétűek. Íme a 10 leggyakrabban emlegetett egészségügyi hatás:

Segítik a fogyást

Kimutatták, hogy az algák segítik a súlycsökkentést, különösen a fukoxantint tartalmazó barna alga, amely ennek az anyagnak köszönhetően elősegíti a zsírégetést. Emellett számos egészségügyi marker is pozitívan csökkent, beleértve a zsírmájat, a vérnyomást, a triglicerideket és a C-reaktív fehérjét.

Rák ellen is bevethető

Tanulmányok kimutatták, hogy számos alga lelassíthatja a rákos sejtek növekedését mind az állati, mind a laboratóriumi kutatások során, így potenciális elemei lehetnek a rákkezelésnek. 

Az algák számos kutatás alapját képezik.
Kép: canva

A Memorial Sloan Kettering szerint állatkísérletek arra utalnak, hogy a spirulinának kemo- és sugárvédő hatása van.

Egy 2001-ben publikált tanulmány megállapította, hogy a Spirulina platensis poliszacharidja kemovédő szerként hatott állati alanyoknál, ami azt jelenti, hogy képes megvédeni a szervezetet a kemoterápia mellékhatásaitól, vagy minimalizálni azokat.

Ezenkívül az algákban található antioxidánsokról kimutatták, hogy segítenek a következő rákos megbetegedések esetén:

  • prosztatarák,
  • mellrák,
  • melanóma,
  • májrák,
  • vastagbélrák,
  • leukémia.

Szívvédő hatása is ismert

Egy 2013-ban közzétett tudományos áttekintés megerősítette, hogy a kék-zöld algák védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri betegségek és az alkohol okozta zsírmájbetegségek ellen, amelyek a fejlett országokban a két legjelentősebb egészségügyi veszélyt jelentik.

Összességében a sejteken, állatokon és embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kék-zöld algák étrendi bevitele „hatékony lehet a vér lipidprofiljának javításában, valamint a gyulladások és az oxidatív stressz megelőzésében”, amelyek mind jól ismert tényezők a szívbetegség kialakulásában.

A  karotinoidok, a gamma-linolénsav (GLA), a fikocianin, a rostok és a növényi szterinek hasznosak lehetnek a szívbetegségek, valamint a zsírmájbetegség megelőzésében.

A szépségipar is felhasználja.
Kép: canva

Gyulladás- és fájdalomcsillapító hatás

Az algák előnyei a gyulladás- és a fájdalomcsillapításra is kiterjednek. A legtöbb alga gyulladásgátló vegyületeket, például omega-3 zsírsavakat és klorofillt tartalmaz.

Egy 2016-os tanulmány közelebbről megvizsgálta a vörös fajtát, amelyről ismert, hogy „érdekes biológiai és farmakológiai hatásokkal rendelkező vegyületek forrása”, beleértve a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és gyomorvédő hatásokat.

A Pharmaceutical Biology-ban közzétett in vitro vizsgálat eredményei megerősítették, hogy a Laurencia obtusa mediterrán vörös algák nyers kivonatai jelentős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást mutattak.

Koleszterin-csökkentő hatás

Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az algákból izolálható a fucosterol, amely egy szterin. A fucosterol számos egyéb egészségvédő tulajdonsága mellett képes természetes módon csökkenteni a koleszterinszintet.

Emellett általánosságban elmondható, hogy az algák gazdag fitoszterol-források. Ez az anyag képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét azáltal, hogy kordában tartják az LDL („rossz”) koleszterint.

A Spirulina gazdag zsírsavakban, például GLA-ban, aminosavakban, valamint antioxidánsokban. A Journal of Medicinal Food folyóiratban publikált humán tanulmány kimutatta, hogy a spirulina hogyan segíthet csökkenteni a vérzsírok (zsírok) emelkedett szintjét a hyperlipidaemia nefrotikus szindrómában szenvedő betegeknél.

A barna algát az ipar is felhasználja.
Kép: canva

Viszlát, nehézfémek!

A chlorella alga eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből. A környezeti „nehézfémeknek” tekintett fémek, például az ólom, a higany, az alumínium és az arzén, mérgezők is lehetnek. Ezek károsíthatják vagy csökkenthetik a mentális funkciókat és a központi idegrendszer működését, valamint a létfontosságú szervek károsodásában is szerepet játszanak.

A chlorella egyik legjelentősebb egészségügyi előnye, hogy a testünkben rejlő makacs méreganyagokat bekebelezi, és megakadályozza ezek visszaszívódását. Kimutatták, hogy a chlorella rendszeres fogyasztása megakadályozza a nehézfémek felhalmozódását testünk lágyszöveteiben és szerveiben.

Őssejt-proliferációt elősegítő motor

A felnőtteknél az őssejtek az egész testben megtalálhatók. Osztódnak, hogy feltöltsék a haldoklókat, és helyreállítsák a sérült sejteket. Ahogy öregszünk, az őssejtek is öregszenek, és csökken a regenerációs képességük, ami életre hívja az öregedési folyamatokat.

Egy csapat megvizsgálta a kék-zöld alga kivonatainak hatását az emberi őssejtek tekintetében. Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy az Aphanizomenon flos-aquae etanolos kivonata elősegítheti az emberi őssejt-proliferációt.

Az allergia tüneteinek enyhítése

Egy 2008-as tanulmány szerint például a spirulina szignifikánsan javította a tüneteket a placebóhoz képest, beleértve az orrfolyást, a tüsszögést, az orrdugulást és a viszketést.

Bőrerősítő, bőröregedést gátló hatású

A makroalgából származó aminosavak és peptidek serkentik a kollagéntermelést a bőrben. A mikosporinszerű aminosavak antioxidánsként, gyulladáscsökkentőként, UV-elnyelőként működnek, és csökkentik a fehérjeglikációt és a kollagenázaktivitást. Nem véletlenül alkalmazza a szépségipar is az algákat, számos készítményben megtalálhatod őket.

Az alga mint fenntartható élelmiszer- és energiaforrás

A fenti kutatások alapján vitathatatlan, hogy egészségügyi előnyei nagyszerűek, ám van még egy fontos tényező, amely mellett nem szabad elmenni. Egyre inkább tűnnek fel ugyanis fenntartható élelmiszer- és energiaforrásként. Élelmiszerként az alábbiak miatt kiemelkedő jelentőségűek:

Magas tápanyagtartalom: Az algák tele vannak esszenciális tápanyagokkal, beleértve a fehérjéket, a vitaminokat, az ásványi anyagokat és az omega-3 zsírsavakat. Vegyük például a spirulina és a chlorella mikroalgákat, melyek elsősorban étrendkiegészítőként ismertek. Ezenkívül az algák akár 70 százalékban is tartalmazhatnak fehérjét, ezért nemcsak az emberek, hanem az állatok számára is kiváló alternatív fehérjeforrás.

Fenntartható termelés: Az algák elképesztő sebességgel szaporodhatnak, optimális körülmények között gyakran egy nap alatt megkétszereződik a tömegük. Ráadásul az algák termesztése nem igényel szántóföldet, így csökkenthető a hagyományos növényekhez szükséges mezőgazdasági területekre nehezedő nyomás. Különféle vízi körülmények között is termeszthetők, beleértve az édesvizet, a sósvizet és a szennyvizet is, így kevésbé függenek az édesvízforrásoktól.

A spirulina és a chlorella a legismertebb és legalkalmazottabb alga alapú étrendkiegészítők.
Kép: canva

Környezetbarát: Az algák fotoszintetizálnak, elnyelik a szén-dioxidot a légkörből, ami segít mérsékelni a klímaváltozás hatásait. Sőt, az algák szennyvíz tisztítására is használhatók, mivel felszívják a tápanyagokat és a szennyeződéseket, hatékonyan tisztítva a vizet, mindeközben még biomassza is képződik.

Bioüzemanyag-előállítás: Egyre többen kísérleteznek az algák bioüzemanyagként való felhasználásával. Az algák ugyanis különféle típusú bioüzemanyagokká alakíthatók, mint például biodízel, bioetanol és biogáz. Az algás bioüzemanyagok energiatartalma magasabb, mint a hagyományos növényi eredetű bioüzemanyagoké. Ezen túl egész évben betakaríthatók, következetes és megújuló biomasszaforrást biztosítva az energiatermeléshez.

Fenntartható és hatékony: Az algák hektáronként magasabb olajhozamot mutatnak, mint a hagyományos olajos magvak. Mivel az algák nem igényelnek szántóföldet és ivóvizet, a talajért és a vízkészletekért sem versenyeznek az élelmiszernövényekkel.

Környezeti hatás: Az algák bioüzemanyagként való termesztése és betakarítása alacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményezhet, mint a fosszilis tüzelőanyagok és egyes hagyományos bioüzemanyagok előállítása.

Az alga tehát környezeti és élelmezési szempontból is rendkívül előnyös élőlény, és rengeeg lehetőség rejlik a termesztésében, alkalmazásában.

Az alga veszélyei

Bármennyire is csodálatosak az algák, némelyikük veszélyes is lehet. Egyes kék-zöld algák ugyanis méreganyagokat is termelhetnek, ezt a vizekben algavirágzásnak is nevezik. A Balaton is „áldozatul esett” már ennek a jelenségnek. Ez emberekre és állatokra is veszélyes lehet, amennyiben a virágzó vizet érintik, lenyelik, vagy a levegőben lévő cseppeket belélegzik. A kék-zöld algák és méreganyagaik nagy mennyiségben hasmenést, hányingert vagy hányást okozhatnak, valamint bőr-, szem- vagy torokirritációt és allergiás reakciókat, emellett akár légzési nehézségeket is.

Nagy tömegei tisztítják a vizeket.
Kép: canva

Algapor és -tabletta

Leginkább por vagy tabletta formájában fogyaszthatók. A por a bevállalósabbak „eledele”, ugyanis jellegzetes, erős íze van. Aki ezt kihagyná, annak jó megoldás a tablettaforma.

Tabletta formájában jellemzően a spirulina és a chlorella kaphatók itthon, ezeket a legkönnyebb beszerezni. Ha mégis a por mellett döntesz, bátran beleteheted a reggeli zabpelyhedbe, joghurtodba vagy akár turmixodba is. Jól keverhető, bár valóban érdekes ízvilágú kiegészítő. Nézzük meg, milyen összegekre számíthatsz!

A spirulina ára jellemzően:

  • tabletta: 5–30 Ft/tabletta,
  • por: 12.000–30.000 Ft/kg.

A chlorella ára jellemzően:

  • tabletta: 10–20 Ft/tabletta,
  • por: 16.000–36.000 Ft/kg.

Valójában nem drága kiegészítő, illetve kevés is elegendő belőle naponta, érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Algás ételek nyomában: nem csak a sushi készítésénél használják

Aki szereti a sushit, tudja, hogy a nori lap is egy ehető alga, amely különleges, „tengeri” ízt kölcsönöz ennek a népszerű ételnek. Ha belépsz egy ázsiai étterembe, rendelhetsz algasalátát, de megtalálhatod levesekben, főételekben is. Mi, magyarok nem kifejezetten fogyasztjuk, nincs kultúrája az algaevésnek, pedig itthon is sok helyen beszerezhető.

Az alábbi formákban biztosan hozzájuthatsz az algához:

  • friss alga, piacokon, sós vízben tartva,
  • egészben szárított alga, amelyet felhasználás előtt hideg vízben kell áztatni, az áztatás ideje a fajtól is függ,
  • algapehely, amelyet ízesítőként vagy dekorként alkalmaznak,
  • konzervalga, amelyet üvegben, sós lében tartósítanak,
  • agar-agar, amely a vörös algák kivonata, remek zselésítő anyag.
Finom és tápláló algasaláta
Kép: canva

Milyen algákkal érdemes kezdeni a konyhában?

A kezdetekhez a wakamé alga a legjobb választás: könnyű, kellemes ízű, nyersen vagy ételekben is alkalmazható. Salátákban, rizs mellé, de vegán vagy húsos étrendben is csodás alapanyag.

Jól áll neki a különféle zöld levelű zöldségek íze, mint a spenót, a káposzta, a póréhagyma. Arra érdemes figyelni, hogy áztatva megnégyszereződik a súlya és a tétfogata.

A másik, szép és finom alga a dulse, amely bíbor színű és sós, roppanós, ám főzés során lágyabbá válik. Általában pehely formájában alkalmazzák, jól illik sütikhez, tésztákhoz, salátákhoz vagy levesekhez. Levesek esetén elég, ha a főzés utolsó percében adod hozzá az ételhez vagy a szószhoz.

A nori szintén a vörös algák családját gazdagítja, a szárítás során válik feketés sötétzölddé. Nagyon fehérjedús, finom, kellemesen sós ízű. Pehely vagy lap formájában használják, nem múlik el nélküle sushi.

A sea lettuce vagy tengeri saláta halványzöld színű, rengeteg vasat és kalciumot tartalmaz. Frissen is finom, hasonlóan készíthető el, mint a wakamé.

A szárított algákkal érdemes kezdeni a főzést, ugyanis ezek könnyen és sokáig tárolhatók, tápanyagtartalmuk megmarad, de könnyű őket felhasználni. A bátrabbak bátran kísérletezzenek a friss algákkal is, egész biztosan nem ér csalódás egy gourmet fogyasztót sem.

Habár az algák világa rejtélyesnek tűnhet, sokoldalú és egészséges lehetőségként érdemes tekinteni rájuk. Könnyen lehet, hogy a jövőben rengeteg most még kardinális kérdést oldhatunk meg velük, gondoljunk az élelmezésre vagy az üzemanyag kérdésére!

Kiemelt kép: canva

search icon