Antarktiszi kutatók véletlenül furcsa lényeket fedeztek fel 900 méter mélyen a jég alatt
Antarktiszi kutatók véletlenül furcsa lényeket fedeztek fel 900 méter mélyen a jég alatt

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikált tanulmány szerint furcsa lényeket fedeztek fel kutatók egy 900 méter vastag antarktiszi selfjég alatt. A nyugat-antarktiszi Filchner-Ronne selfjégen végeztek fúrások során többek között szivacsokhoz hasonló élőlényeket és feltehetőleg eddig ismeretlen fajokat találtak egy tengerfenéken lévő kőtömbhöz tapadva.

Arra számítottunk, hogy üledékmagmintát gyűjtünk be a selfjég alól, ezért igencsak meglepődtünk, amikor beleütköztünk a kőtömbbe és a videofelvételen megláttuk, hogy állatok élnek rajta. A felfedezésünk sokkal több kérdést szül, mint amennyit megválaszol, például hogyan kerültek ide ezek az élőlények, és mivel táplálkoznak

– mondta el a videoban is James Smith, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) geológusa.

Noha az antarktiszi selfjegek alatti világban találtak már kisebb, helyváltoztató mozgásra képes organizmusokat, soha ezelőtt nem találtak még az aljzathoz rögzült, szűrögető szervezeteket ebben a környezetben, sőt úgy vélték, hogy a teljes sötétség, a táplálékhiány és a mínusz 2 Celsius-fok túlságosan zord környezet a számukra.

Azon kívül, hogy az újonnan felfedezett élőlények hogyan táplálkoznak, szaporodnak és milyen létszámban élnek a felszín alatt, az is fontos kérdés, milyen hatást gyakorol majd az olvadó jég a populációra.

(WIRED és MTI)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon