Át kell helyezni Londont a növekvő tengerszint miatt?
Át kell helyezni Londont a növekvő tengerszint miatt?

A klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint világszerte számos várost fenyeget, százmilliók otthona kerülhet idővel veszélybe. Ez alól pedig az olyan nagyvárosok sem tudnak kibújni, mint például London. Sir David King, a brit kormány klímaügyi tanácsadó testületének vezetője szerint az is elképzelhető, hogy idővel át kell helyezni az Egyesült Királyság fővárosát.

A szakértő szerint muszáj lenne csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, különben nem lehet majd megvédeni az alacsonyan fekvő városokat.

Szigetország vagyunk, ebből kifolyólag a legnagyobb kihívást, amely a klímaváltozás miatt előttünk áll, a tengerszint emelkedése és a tengeri viharok jelentik.

–mondta Sir David King

Bármilyen meredeken hangzik, nem lenne példa nélküli egy főváros áthelyezése. Az indonéz főváros Jakarta költöztetése már folyamatban van, a város egyes részeinek süllyedése és a tengerszint várható emelkedése miatt. A 10 milliós, elővárosaival együtt 40 millió ember által lakott város valószínűleg Borneó szigetére költözhet majd.

A szakértő azonban nem csak az esetleges költözésről, de arról is szót ejtett egy minapi interjúban, hogy a klímaváltozás az egész világgazdaságot fenyegető tömeges migrációt okozhat néhány évtizeden belül, mert egyszerűen elfogy majd az élelmiszer egyes vidékeken. Számos termőterületet eláraszthat majd a víz, másutt pedig a szárazság okozhat problémákat.

A délkeleti-ázsiai régiónak akár 100 millió, de más előrejelzések szerint akár 300 millió klímamenekültje is lehet az évszázad közepére, ha nem cselekszünk hamar.

–tette hozzá a szakértő

Épp ezért King arra hívta fel a figyelmet, hogy a novemberi Glasgow-i ENSZ klímakonferencia sorsdöntő lehet, ahogy ő fogalmazott, „az utolsó esély”. Az eseményen a világ vezetőinek muszáj lesz dönteniük a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát. (index)

search icon