Áthelyezhetik a Mount Everest alaptáborát, olyan gyorsan olvad a gleccser alatta

Áthelyezhetik a Mount Everest alaptáborát, olyan gyorsan olvad a gleccser alatta
Áthelyezhetik a Mount Everest alaptáborát, olyan gyorsan olvad a gleccser alatta

A nepáli hatóságok fontolóra vették a tábor elköltöztetését, miután értesültek róla, hogy a Khumbu-gleccser olvadása felgyorsult, többek között az emberi tevékenységek miatt is.

Az 5364 méteres tengerszint feletti magasságon található nepáli alaptáborból induló utak rendkívül népszerűek a túrázók körében, és az elmúlt hetven évben, amióta Edmund Hillary és Tenzing Norgay megmászta a világ legmagasabb csúcsát és ezzel útjára indította a Mount Everestre tartó hegymászók egyre gyakoribb látogatásainak sorát, egyre zsúfoltabb környezet alakult ki a folyamatosan ide áramló embereknek köszönhetően.

Az emberekkel együtt megérkezett a szemét is, amit a hegymászók, mivel magukkal vinni nem tudják, gyakran a helyszínen égetnek el, de mára olyan méreteket öltött a hulladék okozta probléma, hogy a nepáli kormány által rendszeresen szervezett takarítási akciók alatt sokszor több tonna hulladékot is begyűjtenek néhány hét alatt.

A Khumbu-gleccser pedig a klímaváltozás következtében is egyre gyorsuló ütemben fogy a bázis környékén és a hegy más területein is: nagyjából évente egy métert vékonyodik és a hatások nem csak szemmel láthatóak, hanem veszélyesek is lehetnek a hegymászók számára.

A hatóságok a tábort a hegymászók biztonsága és a gleccser megóvása miatt nagyjából 200-400 méterrel lejjebb helyeznék el, ahol valamivel stabilabb a környezet és kevésbé fenyegető a jégmozgások és lavinák kialakulásának esélye.

(Forrás: raketa.hu Kép: pexels.com)

search icon