Átverés a környezetvédelmi búcsúcédulák piacán – podcast ajánló
Átverés a környezetvédelmi búcsúcédulák piacán – podcast ajánló

A nagyvállalatok úgynevezett karbonkreditek vásárlásával is kompenzálhatják károsanyagkibocsátásukat. Ezek kissé olyanok, mint annak idején a katolikus egyház által árusított búcsúcédulák. A karbonkreditek ugyanis egy másik szervezet természetvédelmi munkáját, 1 tonnányi szén-dioxid semlegesítését reprezentálják. A kreditek hitelességét harmadik feles szervezetek tanúsítják. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető arról beszélgettek, hogy mi történik, ha megkérdőjeleződik több tízezer karbonkredit hitelessége.

A Verra egy tudósokat és szakértőket foglalkoztató nonprofit szervezet, amely a világ egyik legnagyobb karbon sztenderdjével rendelkezik. A vállalat erdővédelmi és fakivágás ellen létrejött projekteket ellenőriz és hitelesít. Tanúsítja, hogy azok mennyi szén-dioxid kibocsátást előztek meg.

A projektgazda szervezetek először megbecsülik, hogy erdővédelmi tevékenységük mennyi kibocsátást előz meg. A Verra és partnerei pedig megítélik, hogy a becslés megfelel-e a valóságnak. Ha igen, akkor a megakadályozott kibocsátásnak megfelelő mennyiségű karbonkrediteket írnak jóvá a szervezetnek.

A karbonkrediteket jellemzően 1 tonna szén-dioxidonként osztják, vagyis, ha a szervezet 10 ezer tonna kibocsátást előz meg, akkor 10 ezer kreditet kap a Verrától. Ezeket a krediteket pedig a szervezet eladhatja olyan nagyvállalatoknak, akik önként igyekeznek csökkenteni a kibocsátásukat. De akár olyan cégeknek is eladhatják őket, akik alaptevékenységük során nem tudnának, vagy nem akarnak jelentős karbonkibocsátás-csökkentést elérni.

Egészen addig, ameddig először a Cambridge-i egyetem, majd a Guardian, a Die Zeit és a Source Material kutatása kimutatta, hogy a Verra által jóváhagyott kreditek 94%-a fantom kredit, vagyis nem kötődik hozzá valódi kibocsátás-csökkentés.

A Verra-botrány rávilágít az intézményesült greenwashing és az ESG hitelesség problémáira. A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásából kiderül, hogyan tévesztik meg a karbonkreditet értékesítő szervezetek az ügyfeleiket. Arra is fény derül, hogy miként kompromittálódott eközben a Verra hitelessége. (fintech.hu)

search icon