Az Antarktisz déli óceánján halászati korlátozásokat vezetnének be
Az Antarktisz déli óceánján halászati korlátozásokat vezetnének be

A tudósok korlátozások, esetleg moratórium bevezetését szorgalmazzák az Antarktisz déli óceánjában folytatott halászatra vonatkozóan. Ezen a héten egy 10 tudósból álló nemzetközi csoport az Antarktisz déli óceánján folytatott halászat korlátozására szólított fel. Mivel a Science című folyóiratban arról számoltak be, hogy a halászat jelenlegi szintje az éghajlatváltozással együtt aggasztó mértékben károsítja a globális jelentőségű, változatos ökoszisztémát, fontos, hogy mihamarabb szigorúbb szabályozás jöjjön.

Tekintettel a Déli-óceán hatalmas globális értékére, sürgősen be kell vezetni a kifinomultabb területgazdálkodás felé vezető eszközöket. Ugyanakkor a University of Colorado tudósai szerint mérlegelni kell a halászat jelenlegi formájában történő folytatásának teljes értékrendjét. Meg kell vizsgálni, hogy pontosan milyen kompromisszumokat kell megkötnünk ezért.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a halászat jelenlegi formájának ökoszisztémára gyakorolt hatásait és az éghajlatváltozás által jelentett szörnyű fenyegetést

 – mondta Cassandra Brooks, a kommentár vezető szerzője, a CU Boulder környezetvédelmi tanulmányok adjunktusa.

Az Antarktiszt körülvevő hatalmas Déli-óceán a világ óceánjainak mintegy 10%-át teszi ki, és jelentős szerepet játszik a globális éghajlatszabályozásban és a szén-dioxid-tárolásban. A világ egyik legegészségesebb tengeri ökoszisztémájaként a halak, bálnák, fókák, madarak, gerinctelenek és mikroorganizmusok változatos tengeri ökoszisztémájának ad otthont. Ezek közül sokan a szezonális vándorlások során függnek az erőforrásoktól is.

Az antarktiszi fogashal, amelyet chilei tengeri sügérként értékesítenek a legelőkelőbb éttermekben, és a krill, amelyet hallisztként és halolaj-kiegészítőként használnak kereskedelmi célú halászata a Déli-óceán táplálékláncának fontos tagjai. Azonban ezek eltűnése a táplálékláncot felülről és alulról egyaránt veszélyezteti.

A szerzők azzal érvelnek, hogy az ilyen és más tengeri állatok halászatának jelenlegi formában történő folytatása veszélyezteti ezt az ökoszisztémát, és egyre inkább fenntarthatatlan, mivel a hasznot csak néhány gazdag nemzet realizálja, és csak kis mértékben járul hozzá a globális élelmezésbiztonsághoz.

(forrás: www.enn.com)

search icon