Az aszpirin mérsékelheti a levegőszennyezés káros humánbiológiai következményeit
Az aszpirin mérsékelheti a levegőszennyezés káros humánbiológiai következményeit

A Columbia Egyetem kutatói által a Nature Aging című szakfolyóiratban közzétett tanulmány a levegőszennyezettség újabb negatív hatását illetve annak lehetséges mérséklését tárta fel. Közel 1000, átlagosan 69 éves bostoni, fehér férfit vizsgálva megállapították, hogy a férfiak kognitív képességei, neveztesen a memória és szóbeli közlési funkciók csökkentek a légszennyezettségi csúcsokat követően a vizsgálatot megelőző 28 napban.

A vizsgálat eredményei szerint azok, akik magasabb PM2,5-szintnek – a közlekedési füstgázok, tüzelőanyag-égetés és erdőtüzek által általában okozott részecskeszennyezés – voltak kitéve, hajlamosak voltak rosszabbul teljesíteni olyan feladatokban, mint a beszédkészség, a szómemória és a számok felidézése. Ez a teljesítményromlás akkor is fennállt, amikor a szennyezés szintje az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott 10 mikrogramm/köbméteres biztonsági küszöbérték alatt maradt.

Ugyanakkor szerencsére a kutatók protektív faktorokat is azonosítottak. Pozitív jel, hogy az e héten közzétett tanulmány szerint azok a férfiak, akik aszpirint vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, úgynevezett NSAID-okat szedtek, a jelek szerint nem szenvedtek ugyanolyan mértékű kognitív hanyatlást a mérgező levegőnek való kitettség következtében, mint a többiek. A kutatók szerint az NSAID-ok, különösen az aszpirin, mérsékelhetik a neuroinflammációt – azt a folyamatot, amelynek során az agy veleszületett immunrendszere aktiválódik – vagy az agy véráramlásában bekövetkező változásokat, amelyeket a szennyezés belélegzése vált ki.

A kibocsátásra vonatkozó szabályozások ellenére a légszennyezés rövid távú kiugrásai továbbra is gyakoriak, és potenciálisan károsíthatják az egészséget, még az általában veszélyesnek tekintett szint alatti szinteken is. Úgy tűnik, hogy az aszpirin vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése enyhíti ezeket a hatásokat, ám a légszennyezés további korlátozását célzó politikai változtatások továbbra is indokoltak.

mondta a vezető szerző, Dr. Andrea Baccarelli, a Columbia Környezet-egészségügyi Tudományok Tanszékének vezetője.

(Independent)

(fotó: pixabay – isakarakus)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon