Az atomenergiára rakja a téteket Macron
Az atomenergiára rakja a téteket Macron

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök minapi bejelentése szerint elindul a francia nukleáris ipar reneszánsza. A fosszilis tüzelőanyagok kiváltását célzó grandiózus program keretében 14 új reaktor építenek az évszázad közepéig.

A francia villamosenergia-fogyasztás mintegy 70%-át jelenleg is atomenergia biztosítja, azonban az ország meglévő erőművei lassan elöregednek. Az ezek leváltását célzó korábbi programok a magas költségek miatt eddig megrekedtek.

Most viszont a meglóduló energiaárak mellett jó sansza van a kibocsátásmentes, ellenben iszonyatosan költséges és a környezetvédők nagy része által ellenzett technológiának. Ráadásul az újraválasztási kampányát várhatóan még februárban bejelentő Macron számára politikai hasznot is hozhat a lakosság számára olcsó energia ígérete.

Amire az országunknak szüksége van, az a francia nukleáris ipar újjászületése.

–mondta Macron

Politikai ellenfelei az új reaktorok építésének költségességére és komplexitására figyelmeztetnek, a környezetvédők pedig biztonsági aggályokat vetettek fel a kérdésben, Macron viszont arról beszélt, hogy a francia nukleáris szabályozó hatóságok pártatlanul és professzionálisan tudják meghozni az új atomerőművekre vonatkozó döntéseket.

Ezzel párhuzamosan Macron a nap– és a tengeri szélenergia jelentős bővítéséről is szót ejtett, mint mondta, Franciaországnak nincs más választása, mint a megújulókra és az atomenergiára támaszkodni. Emellett az energiafogyasztás csökkentését is kiemelt fontosságúnak tartja. (Guardian)

search icon