Az atomerőművek bezárása fokozhatja a légszennyezést
Az atomerőművek bezárása fokozhatja a légszennyezést

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb atomflottájával rendelkezik, a jelenlegi áramtermelésük mintegy 20 százaléka az atomenergiából származik. Sok ezek közül az erőművek közül viszont már fél évszázada működik, és egyre közelednek a várható élettartamuk végéhez. Az most még nem eldöntött, hogy le kell-e állítani a megöregedett reaktorokat, vagy inkább fel kell újítani őket annak érdekében, hogy folytassák az energiatermelést.

Most az MIT kutatói azt mondják, hogy az atomenergia megítélésekor figyelembe kell venni a levegő minőségét is, mivel az atomenergia alacsony szén-dioxid-kibocsátással rendelkező energiaforrás. A tudósok úgy gondolják, hogy a légszennyezés mértéke sokkal rosszabb lenne, ha az atomerőművek által előállított összes energiák fosszilistüzelőanyagokkal pótolnánk. Az MIT csapata új tanulmányban vizsgálta meg ezeket a kérdéseket, amely a Nature Energy című szaklapban jelen meg.

A tudósok azt vizsgálták, hogy mi történne akkor, ha az országban az összes atomerőmű bezárna. A kutatás során felmérték az összes lehetőséget, amivel a kiesett energia pótolható lenne, mint például a szén, a földgáz és a klasszikus megújuló energiaforrások

– írta meg oldalán anews.mit.edu.

Elemzésük azt mutatja, hogy valóban növekedne a légszennyezés, amint a szén, illetve a gázfelhasználás előtérbe kerülne. Ez önmagában nem meglepő, de a csapat számokkal bizonyította ezt a tényt, amelyből azt is megbecsülték, hogy a légszennyezés növekedése miatt egyetlen év alatt 5 200 ember halna meg.

Ha azonban az atomerőművek helyén megújuló energiaforrásokat termelnénk, akkor a légszennyezés csökkenthető lenne. A csapat arra az eredményre jutott, hogy még ebben az esetben is van néhány országrész, amelyek enyhe légszennyezés-növekedést tapasztalnának. Az eredményeket összegezve azt láthatjuk, hogy az Egyesül Államok összességében jól járna azzal, ha megtartaná, illetve modernizálná atomerőműveit, amíg meg nem találja a módját annak, hogy elegendő megújuló energiát állítson elő.

(Forrás: news.mit.edu)

search icon