Az Egyesült Királyságban egyes énekesmadarakra is lehet vadászni
Az Egyesült Királyságban egyes énekesmadarakra is lehet vadászni

Az Egyesült Királyságban számos madárfajt a regionális kihalás veszélye fenyeget, azonban a kormányzati adatokból kiderül, hogy a vadászok számára mégis engedélyezett a ritka énekesmadarak vadászata. A kormány felügyeleti szerve, a Natural England által a héten közzétett adatok aggodalmat keltettek a környezetvédők körében.

A solymászat során vadon élő állatokra vadásznak természetes élőhelyükön egy erre a célra beidomított ragadozómadárral. Az Egyesült Királyságban állítólag mintegy 25 000 solymász van. Maga a sport több száz éves múltra tekint vissza, és az utóbbi időben újra fellendült. Bár Nagy-Britanniában továbbra is legális, sokan nem tudják, hogy fogságban tartott sólymokat használnak őshonos vadmadarak, köztük néhány veszélyeztetett faj vadászatára. Komoly aggodalmakat váltott ki, amikor kiderült, hogy a Natural England engedélyeket ad ki a ritka énekesmadarak sportcélú vadászatára.

Mivel a Natural England kiemelt célja papíron az, hogy segítse a természeti környezet megőrzését és javítását a jelen és a jövő nemzedékek javára, sokak szerint visszásnak tűnik, hogy mégsem védi meg a veszélyeztetett madárfajokat

–  írja cikkében a Euronews.

A helyi kormány honlapján található jelentkezési lapon a vadászok előzetesen kiválasztják a leölni kívánt madárfajokat. Ezek alapján állítják ki az engedélyeket, amelyek ingyenesek. Az engedélyezési eljárás teljes egészében a Natural England munkatársainak belátására van bízva. A Natural England egy köztestület, ami technikailag független a kormánytól, az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériumának támogatásával működik, és a kormány nevében adja ki az engedélyeket. Ez azt jelenti, hogy ezeket az engedélyeket más szervezet vagy testület már nem vizsgálja felül.

Az Egyesült Királyság kormányának legfrissebb engedélyezési statisztikáiból, amelyek most először tartalmazzák a sólyommal történő vadászatra vonatkozó engedélyezési adatokat, kiderül, hogy több veszélyeztetett faj leölésére is rendszeresen adnak ki engedélyt. Az engedélyezés lehetővé tette az egyébként fokozottan védett madaraknak a legális vadászatát, ez pedig ellentétesnek tűnik a jelenlegi természetvédelmi erőfeszítésekkel és környezetvédelmi tervekkel.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon