Az éhezés a világ éghajlati gócpontjaiban egyre nagyobb méreteket ölt
Az éhezés a világ éghajlati gócpontjaiban egyre nagyobb méreteket ölt

A súlyos éhezés szorosan összefügg az éghajlati válsággal, és a világ számos, a szélsőséges időjárás által leginkább érintett területén komoly élelmiszerhiányt tapasztalnak – derült ki egy kutatásból.

Az Oxfam jótékonysági szervezet megvizsgálta a világ 10 legsúlyosabb éghajlati gócpontját, amelyeket aszály, áradások, súlyos viharok és más szélsőséges időjárási jelenségek sújtanak. A jelentésben vizsgált 10 ország – Szomália, Haiti, Dzsibuti, Kenya, Niger, Afganisztán, Guatemala, Madagaszkár, Burkina Faso és Zimbabwe – volt az, ahol a legtöbbször fordultak az ENSZ-hez a szélsőséges időjárási események miatt. A vizsgált országokban jelenleg 48 millió ember szenved akut éhezéstől, szemben a 2016-os mintegy 21 millióval. Közülük mintegy 18 millió ember az éhhalál szélén áll.

Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója elmondta:

Az éghajlatváltozás már nem időzített bomba, hanem éppen a szemünk előtt robban fel. Az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint az aszályok, ciklonok és árvizek – utóbbiak előfordulása az elmúlt 50 évben ötszörösére nőtt – egyre gyakoribbá válnak.

Miközben a globális felmelegedés egyre gyorsabban halad, a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok az ukrajnai orosz inváziót követően a gáz árának ugrásszerű emelkedéséből busás hasznot húztak. Az Oxfam jelentése szerint a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok 18 nap alatt elért profitja elegendő lenne az ENSZ idei 49 milliárd dolláros humanitárius segélyfelhívásának teljesítésére.

A kormányok novemberben Egyiptomban találkoznak az ENSZ klímatárgyalásán, ahol a fejlett országokat arra kérik majd fel, hogy biztosítsanak finanszírozást a szegény országok számára az éghajlati válság hatásaihoz való alkalmazkodáshoz.

Számos vezető személyiség azonban borúlátóan nyilatkozik a tárgyalások kilátásairól. Az ukrajnai háború miatti geopolitikai zavarok veszélybe sodorták a tavaly novemberben Glasgow-ban a Cop26-on létrejött törékeny koalíciót, ahol minden ország megállapodott abban, hogy a globális felmelegedésnek az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra kell szorítani.

Bucher elmondta, a gazdag szennyező országok vezetőinek be kell tartaniuk a kibocsátás csökkentésére tett ígéreteiket. Fizetniük kell az alkalmazkodási intézkedésekért és az alacsony jövedelmű országokban keletkezett veszteségekért és károkért, valamint azonnal életmentő pénzeszközöket kell juttatniuk, hogy eleget tegyenek az ENSZ felhívásának.

Az Oxfam jelentésében kiemelt országok közül a legtöbbet súlyosan sújtja az aszály, sok közülük Afrikában található. Szomáliában az eddigi legsúlyosabb aszály van, és 1 millió ember kényszerült menekülni, míg Kenyában 2,5 millió állat pusztult el, és 2,4 millió ember éhezik. Nigerben a szélsőséges időjárás miatt 40%-kal csökkent a gabonatermelés, így 2,6 millió ember éhezik, míg Burkina Fasóban a termőföldek és legelők elsivatagosodása miatt több mint 3,4 millió ember éhezik.

(forrás: www.theguardian.com)

search icon