Az elektromos motorokra is zöld rendszám kerülhet
Az elektromos motorokra is zöld rendszám kerülhet

Világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak augusztustól a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok, üzemeltetőik pedig a hatályos előírások alapján többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. E környezetterhelés csökkentése nagyban elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával.

A minisztérium szerint a környezetkímélő járművek térnyerését anyagi, szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is ösztönözni kell. Ennek megfelelően az Elektromobilitási Stratégia legkésőbb 2025-ig irányozza elő a zöld rendszámhoz kapcsolódó rendelkezések teljes felülvizsgálatát.

E folyamat előkészületeinek részeként született döntés arról, hogy augusztustól a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok is zöld rendszámmal szerelhetők majd fel. A járművek környezetkímélő kategóriába történő besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzembentartók.

Az intézkedés egyelőre még csak kis számú hétköznapi értelemben vett kétkerekű motort érinthet, mert a teljesen elektromos gépekből csupán 150 lehet forgalomban idehaza.

A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. 2021 elejétől e tiszta járművek mentesültek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosok tehát megtakaríthatják a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek összesen több tízezer forintos költségét.

– mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon