Az elhagyott bányákból akkumulátorok lehetnek
Az elhagyott bányákból akkumulátorok lehetnek

A földalatti gravitációs energiatárolás egy újszerű technika, amely a használaton kívüli bányákat hosszú távú energiatárolási létesítményekké alakítja, ezzel támogatva a fenntartható energiaátmenetet.

A megújuló energiaforrások központi szerepet játszanak a fenntarthatóbb jövő felé vezető energetikai átmenetben. Mivel azonban az olyan források, mint a napsütés és a szél, természetüknél fogva változóak, döntő fontosságú, hogy megtaláljuk az energia hatékony tárolásának módját. Bár a napi energiatárolásra számos hatékony megoldás létezik, a költséghatékony hosszú távú megoldás még mindig hiányzik.

Egy új, IIASA által vezetett tanulmányban egy nemzetközi kutatócsoport újszerű módot dolgozott ki az energiatárolásra úgy, hogy homokot szállítanak elhagyott földalatti bányákba.

Az Underground Gravity Energy Storage (UGES) nevű új technika hatékony hosszú távú energiatárolási megoldást javasol, miközben a már megszűnt bányatelepek hasznosítására is lehetőséget nyújt

– írja közleményében az IIASAInternational Institute for Applied Systems Analysis.

Az UGES technológia úgy termel villamosenergiát, hogy amikor az ár magas, homokot enged le egy földalatti bányába, és a homok potenciális energiáját regeneratív fékezéssel villamos energiává alakítja, majd a homokot a bányából egy felső tározóba emeli, ahol elektromos motorok segítségével tárolja az energiát, amikor a villamos energia olcsó.

Az UGES fő alkotóelemei az akna, a generátor, a felső és alsó tárolóhelyek, valamint a bányászati berendezések. Minél mélyebb és szélesebb a bányaakna, annál több energiát lehet kinyerni az erőműből, és minél nagyobb a bánya, annál nagyobb az erőmű energiatárolási kapacitása.

Amikor egy bánya bezár, több ezer munkást bocsátanak el. Ez tönkreteszi azokat a közösségeket, amelyek gazdasági teljesítménye kizárólag a bányától függ. Az UGES jó pár üres álláshelyet teremtene, mivel a bánya a működés leállítása után energiatárolási szolgáltatásokat nyújtana.

Más energiatárolási módszerek, mint például az akkumulátorok, hosszú időn keresztül önkisülés útján veszítenek energiát. Az UGES energiatároló közege a homok, ami azt jelenti, hogy nem veszít energiát, ami lehetővé teszi a hetektől akár több évig terjedő ultra hosszú távú energiatárolást.

(Forrás: iiasa.ac.at)

search icon