Az élő bolygó – Könyvajánló
Az élő bolygó – Könyvajánló

Sir David Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő tévéműsorok egyik úttörője. A nemrégiben megjelent, bővített kiadású könyvét, Az élő bolygót ajánljuk olvasásra.

David Attenborough könyvtrilógiájának szóban forgó második kötete az Élet a Földön után, a BBC nagy sikerű televíziós sorozata nyomán született meg. A kiadvány kísérletet tesz annak feltárására, hogy hárommilliárd évvel ezelőtt hogyan keletkeztek bolygónk növény- és állatfajai, továbbá bemutatja az állatok különböző csoportjainak történetét, az emlősök elterjedését és az ember megjelenését is.

Jelen kötet a mai világunkat tanulmányozza. Azt vizsgálja, hogy az ősi csoportok leszármazottai és az új fajok hogyan foglalták el a Föld rendkívül változatos élettereit. Bár a könyvet olvasva sok párhuzamot figyelhetünk meg az előző elbeszélő írás tartalmával, a növény- és állatfajok sokszínűségének köszönhetően a szerző a legtöbb esetben új példákat és előzőleg nem említett fajokat is bemutat.

Attenborough végigvezeti az olvasót a Föld valamennyi élőhelyén: a sarkvidéken és a sivatagban, az óceánok mélyén és a felhők felett, erdőségekben és síkságokon, sőt még a vulkáni bazalt kietlen lejtőin is. Az élő szervezetek közösségei mindenhol megtanultak együttműködni az életben maradásért. Az alkalmazkodás a különféle élőhelyekhez olykor rendkívüli lényeket is szült: sétáló halakat, repülő kígyókat, röpképtelen madarakat és kannibál ebihalakat.

Az impozáns fotókkal illusztrált, az ökológia és a biológia legfrissebb eredményeivel kiegészített új, átdolgozott kiadás napjaink égető kérdéseiről is szól: a klímaváltozásról, a környezetszennyezésről, a tömeges kihalásokról.

Sir David Attenborough közel hetven éve tartó természettudományi munkásságát világszerte elismerés övezi.

A könyv végéhez érve nehéz megmondani, mi a csodálatosabb: az az ötletesség, amellyel a fajok sikeresen biztosítják életfeltételeiket, vagy az egymással és a bolygónk nyújtotta élőhelyekkel való kölcsönös függésük bonyolultsága. Összegzésként a világhírű természettudós a következő útravalóval látja el az olvasót:

Úgy vélem, a természet a legfőbb forrása mindannak, amiért élni érdemes.

search icon