Az épületek korszerűsítése nem csak az éghajlatnak, hanem a munkahelyteremtésnek is kedvező
Az épületek korszerűsítése nem csak az éghajlatnak, hanem a munkahelyteremtésnek is kedvező

A COVID-19 járvány nem kímélte az angliai munkavállalókat sem: a Guardian bemutatja, hogyan látott lehetőséget a válságban a manchesteri Andrew Glassford, a Retrofit Get In alapítója, aki a koronavírus előtt színházi hangmérnökként dolgozott.

Nagyon büszke és elégedett vagyok azzal, amit elértünk, nem csak azért, mert sikerült értelmes munkához segíteni a barátaimat, hanem azért is, mert segítünk az éghajlati válság kezelésében.

Miután sok színházi dolgozó és technikus vesztette el munkáját, többen átképzések után a manchesteri és észak-nyugat angliai otthonok klímabarát szigetelésébe és korszerűsítésébe fogtak. Eddig körülbelül egy tucat volt színházi dolgozó kezdett dolgozni a Retrofit Get In programban egy épületek felújítására specializálódott szövetkezettel együttműködve. Glassford bővíteni tervezi a programot valamint szeretne hivatalos képzést létrehozni a munkanélküli színházi személyzet számára.

Szakértők szerint megvan a lehetősége, hogy a korszerűsítési munkák nem csak, hogy élhetőbb és éghajlatilag is fenntarthatóbb otthonokhoz vezetnek, hanem több százezer munkahelyet is teremthetnek. Egy friss brit tanulmány szerint a korszerűsítés 77000 új munkahelyet teremthet és évente akár 4 milliárd fonttal serkentheti a helyi gazdaságot.

search icon