Az ESG befektetések előnyei – podcast ajánló
Az ESG befektetések előnyei – podcast ajánló

A Fintech Világa Zöld Pénzügyi Percek adásában Bátorfi Botond, a Peak üzleti elemzője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető Stickl Lászlóval, a MandoVentures partnerével beszélgetnek az ESG befektetések előnyeiről.

A Magyar Nemzeti Bank definíciója szerint az ESG egy szemlélet, mely olyan befektetési stratégiát takar, amely a vállalatok fenntarthatóságot célzó törekvéseit, így a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat is figyelembe veszi a döntéshozatal során.

A környezeti szempont (Environmental) kiemelt területei a klímakockázatok, az erőforrás-gazdálkodás és a tiszta energia, az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának mértéke, a hulladékkezelés; a társadalmi (Social) nézőpont fontosabb ügyei a diverzitás, az emberi jogok, illetve a vállalatok társadalmi felelősségvállalás kérdése, a kiberbiztonság; a vállalatirányítás (Governance) szempontjából pedig az üzleti etika, az átláthatóság, illetve a korrupció elkerülése a sarkalatos pontok.

Az adás résztvevői kiemelik az edukáció fontosságát a témával kapcsolatban, ugyanis enélkül nem várható el a lakossági és vállalati szereplőktől sem, hogy adekvát módon reagáljanak a klímaváltozás jelentette veszélyekre. További akadályt jelent az egységes ESG szempontrendszerek és riportok hiánya, ami nehezíti a vállalatok közötti összehasonlításokat és az országos szintű jógyakorlatok kialakítását.

Jól látható az is, hogy az ESG szempontokkal konzisztens befektetések – és a fenntartható értékek képviselte általánosságban – főként a fiatalabb befektetőket érdeklik, ők azok, akik már nem csupán trendi, hanem központi jelentőségű témát látnak a fenntarthatóságban. (Fintech)

search icon