Az ESG befektetések hátrányai – Podcast ajánló
Az ESG befektetések hátrányai – Podcast ajánló

A Fintech Világa Zöld Pénzügyi Percek adásában Bátorfi Botond, a Peak elemzője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető Gyurcsik Attilával, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatójával beszélgetnek az ESG befektetések árnyoldaláról.

Két hete az ESG befektetések pozitívumairól szólt az adás, így adta magát, hogy a szkeptikusabb énünket elővéve ezúttal a negatívumokat is kitárgyaljuk.

Miközben az ESG befektetések népszerűsége az elmúlt években töretlenül növekedni látszik (ezt a hatást valamelyest limitálta a COVID időszak, de egyértelműen jelen van), a lakossági befektetők egyre nagyobb része jut el a kritikus gondolkodásig a témában, épp ezért az elmúlt időben az ESG több árnyoldala is felmerült. Ezek közül Gyurcsik Attila szerint kiemelkedik az a tény, hogy azzal, hogy Európában (elsősorban az Európai Unióban) egyre inkább tudatosságot és környezetbarát működést várnak el a kritikus iparágak szereplőitől (olajcégek, energiaszolgáltatók, szállítmányozási cégek, mezőgazdasági vállalatok), nem biztos, hogy valóban előnyösebb eredmények születnek.

Addig amíg az autoriter rendszert alkalmazó országok szolgáltatói és az állami cégek mindenfajta korláttól mentesen végezhetik a környezetre nézve ártalmas tevékenységüket (például Kínában és Oroszországban), lényegében annyit érünk el, hogy azt a profitot, amit a nyugat-európai és észak-amerikai cégek elveszítenek a szigorúbb szabályozás miatt elnyelik a szabadon garázdálkodó egyéb vállalatok.

Az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint a másik jelentős probléma az ügyfelekkel való kommunikációt érinti, sokan ugyanis magasabb hozamot ígérnek a klienseknek az ESG alapok után, a gyakorlatban azonban nem létezik garantáltan hozamot generáló befektetés. Gyakran hangzik el motiváló tényezőként az is, hogy mivel idővel minden cég kénytelen lesz adaptálni az ESG tényezőket, ezért hosszú távon garantált a jobb teljesítmény. Ez önmagában nem feltétlenül lenne valótlan állítás, ugyanakkor a lakossági befektetők olyan távlatokban gondolkodnak, amelyek idején még korántsem biztos, hogy jelentkezik a jósolt hatás. Vagyis hiába lesz 50 év múlva elkerülhetetlen, hogy minden vállalat ESG kompatibilis legyen, semmi nem akadályozza, hogy 20 év múlva akár alacsonyabb hozamot érjen el egy ESG alap a többihez képest.

Összességében tehát az ESG befektetések mögött meghúzódó alapelvek és gondolatok önmagukban rendkívül fontosak és dicséretesek, a gyakorlati megvalósítás sikeréhez Gyurcsik Attila szerint globális minimumok felállítására van szükség, ezáltal ugyanis elkerülhető, hogy az egyes régiókban jelenlévő szigorúbb szabályozásokból szignifikáns hasznot hajtsanak az adott területen kívül elhelyezkedő szereplők, megfosztva jelentőségüktől az egyébként fontos intézkedéseket. (Fintech)

https://soundcloud.com/fintech-vilaga/az-esg-befektetesek-hatranyai
search icon