Az EU megsokszorozná a tengeri szélfarmok számát
Az EU megsokszorozná a tengeri szélfarmok számát

Az Európai Unió országainak tengerre telepített megújuló kapacitása jelenleg 13 gigawatt, melyet 300 GW-ra növelnének 2050-ig, mely nagyban segítené a karbonsemlegesség elérését.

A vállalás nagyságát mutatja, hogy a következő 10 évben, már el kellene érni a 60 GW telepített kapacitást, mely 48 GW-tal több, mint a jelenlegi, illetve hogy számítások szerint 800 milliárd eurós befektetés szükséges a cél eléréséhez.

Európa világelső a tengeri megújulók terén és a globális fejlődésük motorjává válhat.

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős biztosa.

Tavaly az Európai Bizottság azt közölte, hogy a nulla kibocsátás, illetve a 1,5 Celsius fokos cél eléréséhez a szélenergia termelésének a 240-450 GW közötti értéket kell elérnie.

Ez a stratégia a gazdaságnak és a környezetnek is nyereséget hozna. Kizöldítjük az energiaellátásunkat, támogatjuk az európai ipart, munkahelyeket teremtünk, csökkentjük a szennyezést és védjük a halak élőhelyét is. A céljaink nagyok, mert sürgős vészhelyzet van, de ez nagy lehetőség is.

– mondta Frans Timmermans, a Bizottság alelnöke

Több környezetvédő azonban aggódik a gyors fejlesztés miatt. Attól tartanak, hogy a beruházás rombolhatja a tengeri élőhelyeket, így garanciákat várnak arra vonatkozólag, hogy ez nem fog bekövetkezni.

Forrás: euronews

search icon