Az EU zöld megállapodása csak kiszervezi a környezetszennyezést?
Az EU zöld megállapodása csak kiszervezi a környezetszennyezést?

A német Karlsruhe technológiai intézet (KIT) kutatóinak Nature-ben megjelent cikke, azt a nagyon súlyos megállapítást teszi, miszerint az EU „Green Deal”-je (európai zöld megállapodás), mely alapján a kontinens 2050-ig karbonsemlegessé válna, összességében akár negatív is lehet a Föld ökológiai állapotára.

A kutatás arra mutat rá, hogy az EU súlyosan mezőgazdasági import függő (csak Kínának nagyobb az importja). Tavaly a növény szükségletének ötödét, hús- és tejtermék igényének tizedét (118 megatonna és 45 millió tonna) importból elégítette ki.

Enélkül a rendkívül jelentős import nélkül Európa nem lenne képes csökkenteni mezőgazdasági termelését.

Amíg pedig az EU képtelen önmaga fedezni jelenleg fogyasztási igényeit, addig a behozatalt olyan országokból végzi, melyek környezetvédelmi szabályozásai kevésbé szigorúak, mint Európában. Az uniós kereskedelmi megállapodásai pedig nem követelik meg az import áruk fenntartható módon történő előállítását.

Bár a tudósok pozitívan értékelik, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek negyedén organikusan termelés történjen és jelentősen csökkentsék a gyomirtók és a műtrágya használatát, azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a külkereskedelem terén is ugyanolyan zöld célkitűzésekre van szükség.

A kutatók szerint ezért nem egyéni vállalásokra, hanem világszintű kezdeményezésekre lenne szükség a fenntarthatóság érdekében.

(Nature/HVG)

search icon