Az ingatlanpiacra is hatással lehet a klímaváltozás
Az ingatlanpiacra is hatással lehet a klímaváltozás

Ma még gyakori hívószó a lakáshirdetésekben, ha egy lakás fényes, jól benapozott, de elképzelhető, hogy néhány évtizeden belül ez megváltozik.

Sorra dőltek a nyáron a melegrekordok, több hétig tartottak a hőhullámok. Sajnos az extrém magas hőmérséklet nem csak egyszeri kilengés: egyre melegebb lesz a klíma itthon is. Ezek a változások pedig előbb vagy utóbb az ingatlanpiacra is hatással lesznek.

A hvg.hu által idézett OTP Ingatlanpont szerint az egyik legkézenfekvőbb megoldás a nyári hőség elkerülésére, hogy olyan helyre költözünk, ahol enyhébbek a nyarak. Nem túl valószínű azonban, hogy a mindnyájan a hűvösebb, hegyvidéki tájakra tesszük át székhelyünket. Épp ezért válik majd egyre fontosabb szemponttá, hogy egy ingatlant mennyi ideig éri nyáron napsütés, mennyire benapozott, milyen a fekvése.

Az elmúlt évtizedek trendje az volt, hogy a vásárlók déli tájolású ingatlanokat kerestek, azonban manapság már az északi fekvésűek is egyre keresettebbé válnak.

A klímaváltozás további hozadéka az ingatlanpiacon, hogy megnövekszik az igény a fenntartható otthonok kialakítására, az ingatlanok hűtési-fűtési rendszereinek optimalizálására, a megújuló energiaforrások használatára és a károsanyag-kibocsátás minimalizálására. Ezt a folyamatot tovább erősíti, hogy a korszerű berendezések és hőszigetelési megoldások a rezsiköltségeket is jelentősen csökkenthetik, illetve az egyre szigorodó energetikai előírásoknak is meg kell felelni. (hvg)

search icon