Az „ítéletnapi gleccser” gyors olvadása több méterrel megemelheti a tengerszintet
Az „ítéletnapi gleccser” gyors olvadása több méterrel megemelheti a tengerszintet

Az Antarktisz úgynevezett „ítéletnapi gleccsere”, a Thwaites-gleccser – amely becenevét az összeomlás nagy kockázata és a globális tengerszintet fenyegető veszélye miatt kapta – a tudósok szerint az elkövetkező években gyorsan visszahúzódhat, ami aggodalomra ad okot a tengerszint szélsőséges emelkedése miatt.

A Nature Geoscience című folyóiratban hétfőn közzétett tanulmányukban a tudósok megállapították, hogy az elmúlt két évszázadban a gleccser alapja levált a tengerfenékről, és évente 2,1 kilométeres (1,3 mérföldes) sebességgel húzódott vissza, ez kétszerese az elmúlt évtizedben megfigyeltnek.

A Thwaites ma tényleg a körménél fogva tartja magát, és arra kell számítanunk, hogy a jövőben kis idő alatt – akár egyik évről a másikra – nagy változásokat fogunk látni, amint a gleccser visszahúzódik a mederben lévő sekély gerincen túlra.

– mondta a közleményben Robert Larter, a British Antarctic Survey tengeri geofizikusa, a tanulmány egyik társszerzője.

A Nyugat-Antarktiszon található Thwaites-gleccser az egyik legszélesebb a Földön, és nagyobb, mint Florida állam területe. De ez csak egy része a nyugat-antarktiszi jégtakarónak, amely a NASA szerint elegendő jeget tartalmaz ahhoz, hogy akár 16 lábnyira is megemelje a tengerszintet. Az éghajlati válság felgyorsulásával ezt a régiót fokozottan figyelik, mivel gyorsan olvad és képes kiterjedt partvidéki pusztítást végezni.

Fotó: Aleksandra Mazur

2021-ben egy tanulmány kimutatta, hogy a Thwaites-jégtakaró, amely segít stabilizálni a gleccsert, és megakadályozza, hogy a jég szabadon az óceánba áramoljon, öt éven belül összetörhet. A hétfői eredményeket egy 20 órás, szélsőséges körülmények között végzett küldetés során dokumentálták, amely egy Houston méretű víz alatti területet térképezett fel.

(Forrás: CNN, kiemelt kép: Wikipédia)

search icon