Bajban van a világ legnagyobb jégtakarója

Bajban van a világ legnagyobb jégtakarója
Bajban van a világ legnagyobb jégtakarója

A kelet-antarktiszi jégtakaró a legnagyobb a világon: körülbelül akkora, mint az Egyesült Államok területe. A változó óceáni áramlatok azonban, amelyek nagyrészt az éghajlatváltozásnak köszönhetőek, melegebb vizet terelnek felé, ami a jégtakaró destabilizálódását és olvadását okozhatja – derül ki egy, a héten megjelent új, megdöbbentő kutatásból.

Eddig nem sokat tudtunk arról, hogy a kelet-antarktiszi jégtakaró milyen szerepet játszik az éghajlatváltozásban a szomszédos nyugat-antarktiszi jégtakaróhoz képest, amiről a tudósok már régóta gyanítják, hogy olvad, és jelentősen hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez.A legújabb tanulmány szerint azonban a keleti párja is nagyban hozzájárulhat ehhez a hatáshoz.

A kutatócsoport a kelet-antarktiszi jégtakaró egy meghatározott részére, az Indiai-óceánban található Aurora szubjégmedencére összpontosított, amelyről a tudósok eddig úgy vélték, hogy egy hideg vízből álló réteg, az úgynevezett sűrű rétegvíz védi.

Így amikor a kutatócsoport felfedezte, hogy a kelet-antarktiszi jégtakarót körülvevő óceánban 1930 óta „egyértelmű”, majdnem 15 °C-os felmelegedés tapasztalható, megkongatták a vészharangokat.

Az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló üvegházhatású gázok növekedésének köszönhetően a szelek egyre délebbre, az Antarktisz felé mozognak, és melegebb vizeket hoznak magukkal. Ha ez az Aurora szubglaciális medence olvadását okozza, a globális tengerszint több mint 6 méterrel emelkedhet.

A kutatók azt a feltételezést is megkérdőjelezik, hogy az óceánok felmelegedése a felszínen kezdődik, és úgy vélik, eredményeik arra utalnak, hogy valójában a mélyebb vizekben indul meg – ami, ha beigazolódik, súlyosan károsíthatja a tengeri élővilág ökoszisztémáit.

Ezek eléggé elszomorító következmények a globális éghajlatra nézve. A tengerszint már most is gyors ütemben emelkedik – és az Antarktisz jelentős részének elolvadása csak drasztikusan súlyosbítaná a problémát.

Forrás (futurism.com)

search icon