Az MIT mérnökei akkumulátormentes víz alatti kamerát építenek

Az MIT mérnökei akkumulátormentes víz alatti kamerát építenek
Az MIT mérnökei akkumulátormentes víz alatti kamerát építenek

A tudósok becslése szerint a Föld óceánjainak több mint 95 százalékát még soha nem figyelték meg, ami azt jelenti, hogy kevesebbet láttunk bolygónk óceánjából, mint a Hold túlsó oldaláról vagy a Mars felszínéről.

A víz alatti kamerák hosszú ideig tartó energiaellátásának magas költségei – a kamerát egy kutatóhajóhoz kell kötni, vagy egy hajót kell küldeni az akkumulátorok feltöltésére – komoly kihívást jelentenek, ami megakadályozza a széles körű tenger alatti kutatást.

Az MIT kutatói jelentős lépést tettek e probléma megoldása érdekében: kifejlesztettek egy akkumulátormentes, vezeték nélküli víz alatti kamerát, amely mintegy 100 000-szer energiatakarékosabb, mint más tenger alatti kamerák. Az eszköz még sötét víz alatti környezetben is készít színes fényképeket, és a képi adatokat vezeték nélkül továbbítja a vízen keresztül.

Az autonóm kamera hanggal működik. A vízben terjedő hanghullámok mechanikai energiáját elektromos energiává alakítja át, amely a képalkotó és kommunikációs berendezéseket táplálja. A képadatok rögzítése és kódolása után a kamera hanghullámok segítségével továbbítja az adatokat egy vevőegységhez, amely rekonstruálja a képet.

Mivel nincs szüksége áramforrásra, a kamera hetekig működhet, mielőtt visszahívnák, lehetővé téve a tudósok számára, hogy az óceán távoli részein új fajok után kutassanak. Használható lenne az óceánszennyezésről készült felvételek készítésére is.

Forrás (news.mit)

search icon