Ma már tudjuk, hogy a táplálkozás milyen szinten képes befolyásolni a fizikai és mentális egészségünket, sőt, az életkorunkat is. Sok esetben mégsem változtatunk: ugyanúgy lekapjuk a polcokról az ultrafeldolgozott élelmiszereket, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal teli gyorsételeket. Ha kicsit jobban megismerjük, mit is értünk ultrafeldolgozott alatt, könnyen lehet, hogy ezt a szokásunkat inkább a polcokon hagyjuk a jövőben.
Aki nézegetett már címkéket a boltban, olvasott összetevőlistát tudja, hogy nagyon nehéz úgy vásárolni, hogy az adott élelmiszer ne legyen tele mindenféle adalékanyaggal. Nyilvánvalóan jobb, ha saját magunk (vagy egészséges forrásból származó) termelt élelmiszert eszünk, de a kényelmi társadalom és a millió lehetőség hamar padlóra küldi a feldolgozatlan élelmiszereket.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mi a baj ezekkel az ételekkel, hiszen finomak, sok esetben remekül marketingeltek, és különben is, ezt szoktuk meg. Nézzünk kicsit mögéjük, azonosítsuk be őket, és ismerjük meg, mégis mit okoz, ha elsősorban ezeket az ételeket preferáljuk.
Mi is az az ultrafeldolgozott élelmiszer?
Habár nincs rájuk egységes definíció, mégis könnyen beazonosíthatóak. Általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket az otthoni főzés során egyébként nem használnál. Vegyi anyagok, színezék és édesítőszer, amelyeket elsősorban az élelmiszer megjelenésének, ízének vagy állagának javítására használnak.
Remek példa erre a szénsavas italok, édességek és előrepanírozott, fagyasztott húsok hármasa. A gond azonban ott kezdődik, hogy a kevésbé nyilvánvaló ételek is tartalmazhatnak, beleértve néhány kenyeret, reggeli gabonapelyheket és joghurtokat, feldolgozott alapanyagokat.
Az érthetőség kedvéért 4 kategóriába sorolhatóak az élelmiszerek, a gyártásuk során alakuló feldolgozás szerint. Ez alapján remekül látható, mi hova tartozik:
- Feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek: Ide tartoznak az olyan termékek, mint a gyümölcsök, zöldségek, tej, hal, hüvelyesek, tojás, diófélék és magvak, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott összetevőket, és amelyek természetes állapotukhoz képest alig változtak.
- Feldolgozott összetevők: Ide tartoznak azok az élelmiszerek, amelyeket más élelmiszerekhez adnak, nem pedig önmagukban fogyasztanák el, például só , cukor és olajok.
- Feldolgozott élelmiszerek: Ezek az 1. és 2. csoportba tartozó élelmiszerek kombinálásával készülnek el, tehát például főzés során jönnek létre. De a csoport tagjai a lekvárok, savanyúságok, gyümölcs- és zöldségkonzervek, házi kenyerek és sajtok.
- Ultrafeldolgozott élelmiszerek: Ezek általában egynél több olyan összetevőt tartalmaznak, amelyeket soha vagy ritkán találsz meg a saját konyhádban. Általában sok olyan adalékanyagot és összetevőt is tartalmaznak, amelyeket nem használnál az otthoni főzés során, például tartósítószereket, emulgeálószereket, édesítőszereket, valamint mesterséges színezékeket és aromákat. Ezeknek az élelmiszereknek általában hosszú az eltarthatósága.
Miben különböznek az ultrafeldolgozott termékek a feldolgozottaktól?
Természetesen egy tészta, egy egytálétel vagy egy házi piskóta is feldolgozott élelmiszer. Gyakorlatilag minden, amihez az ember hozzányúlt, annak számít. Azonban óriási a különbség aközött, hogy valamilyen adalékanyaggal tartósítanak egy élelmiszert, vagy például felfőzéssel, dunsztolással, savanyítással. A feldolgozott élelmiszerek lehetnek teljesértékűek, házilag elkészítettek, míg az ultrafeldolgozottak tele vannak olyan anyagokkal, amiket nem is használsz otthon. És nem mellesleg szükséged sem lenne rá.
Jó példa erre a kenyér: a lisztből, vízből, élesztőből, sóból és olívaolajból készített kenyér is feldolgozott élelmiszer. De ha térfogatnövelő és édesítőszer van benne, akkor az már az ultrafeldolgozott kategória.
Hogyan tudhatod, hogy egy étel ultrafeldolgozott?
A szakértők szerint, ha egy élelmiszer ötnél több összetevőt tartalmaz, az valószínűleg ultrafeldolgozott lehet. Rengeteg só, cukor és telített zsír van bennük, de hiába friss egy élelmiszer, ha tartósító van benne: az is ultrafeldolgozottnak számít.
Érdemes ellenőrizni a címkéken az olyan összetevőket, mint a nátrium-benzoát, a nitrát és a szulfit, a BHA és a BHT. Ezek tartósítószerek, amiket jobb kerülni.
Károsak ezek az élelmiszerek?
Ha abból indulunk ki, hogy számos egészségügyi ajánlás javasolja a minél kevesebb összetevős, minél természetesebb élelmiszereket, már sejthető a válasz. Bár tény, hogy nincs egzakt megállapítás arra, hogy mit okoz, ha valaki ezeken az élelmiszereken tengeti mindennapjait.
A British Medical Journal nemrégiben megjelent tanulmánya azonban – amely világszerte 9,9 millió ember információján alapult – a következő egészségügyi problémákkal talált összefüggést:
- a szív- és érrendszeri betegségek (például szívinfarktus és szélütés) miatti halálozás magasabb kockázata,
- elhízottság,
- 2-es típusú diabétesz,
- alvási problémák,
- szorongás és depresszió.