Az unokáink már nem fognak az Alpokban síelni?
Az unokáink már nem fognak az Alpokban síelni?

A klímaváltozás az Alpok legtöbb gleccserét is fenyegeti: egy frissen publikált kutatás szerint az évszázad végére a gleccserek 92 százaléka eltűnhet a hegyláncból. 

A walesi Aberystwyth Egyetem kutatói a Change, EU által finanszírozott projekt keretében 2019-ben végeztek kutatásokat az Alpokban. A hegyvonulatban mintegy 4000 gleccsert tartanak számon, köztük olyan híres síparadicsomokat, mint a svájci Zermatt vagy a franciaországi Tignes – ismertette a BBC News.
    
    A kutatók az Alpok európai régióinak több mint száz évre visszatekintő klímaadatait elemezték és 2100-ig állították fel előrejelzésüket.
     A kutatás modellezte az Alpok gleccsereinek környezeti „magassági egyensúlyvonalát” (ELA). Ez azt a tengerszint feletti magasságot jelenti, ahol a felhalmozódó hó és jég mennyisége megegyezik azzal, amely egy év alatt megolvad vagy elpárolog. Az ELA alapján kiszámítható, hogyan hat a gleccserekre a klímaváltozás. A kutatók „gyors és nagyon változó” hatásokkal számolnak.
    Neil Glasser a projektet vezető professzor szerint a gleccsereken nagyon gyorsan megfigyelhetők a klímaváltozás hatásai, ha a gleccserek viselkedésére globális mintaként tekintünk, az a tengerszint emelkedésére is figyelmeztet.
    Ha a gleccserek eltűnnek az Alpokból az az egész ökoszisztémát befolyásolja: egyebek mellett az ivóvízforrás, a termények, az öntözés, a szennyvízkezelés és a vízenergia is megsínyli.
    A kutatás eredményei szerint 2050-re már szinte az összes, 3500 méter alatt fekvő gleccser elolvad az Alpokban, így a népszerű síterepek is eltűnnek majd.

(MTI)

search icon