Az USA-ban épül a világ legnagyobb hústenyésztő üzeme
Az USA-ban épül a világ legnagyobb hústenyésztő üzeme

A tenyésztett húsok most formálódó piacának eddig is meghatározó szereplője volt a Good Meat vállalat, hiszen egyelőre ők az egyetlenek, akik a scifibe illő technológiával előállított termékük nyilvános értékesítésére hatósági engedélyt kaptak. Ennek nyomán Szingapúrban 2020 decembere óta kapható a cég által laborban tenyésztett csirkehús. Most azonban sokkal nagyobb célt tűztek ki maguk elé.

A tenyésztett hús azért fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy anélkül fogyasszunk húst, hogy erdőket kellene elpusztítani, hogy le kellene vágni akár egyetlen állatot, hogy antibiotikumokat kellene használni, vagy épp anélkül, hogy felgyorsítanánk a zoonózisos betegségek terjedését.

– mondta Josh Tetrick, a Good Meat anyavállalatának, az Eat Justnak a vezérigazgatója

A tenyésztett húsok úgynevezett bioreaktorokban készülnek, melyekből a Good Meat a legnagyobbakat tervezi megépíteni új amerikai üzemében. A gyártó kapacitás több mint 13 ezer tonna csirke– illetve marhahús lesz évente, mellyel több tízezer üzletet és étteremet kívánnak majd ellátni. A hústenyésztés különlegessége abban áll, hogy a hús előállításához egyetlen állatot sem kell levágni, ugyanis a tenyésztéshez szükséges sejteket génbankokból illetve tojásokból szerzik be. A marhahús esetében ezt a Good Meat egy új fejlesztése teszi lehetővé, ugyanis az új sejtnövesztő szérumuk már nem igényli a korábban széles körben használt szarvasmarha magzatok felhasználását.

A Good Meat mellett világszerte már 170 cég foglalkozik tenyésztett húsokkal, ami azért érdekes, mert a fent említett szingapúri kivételtől eltekintve, a termék még sehol, így az Egyesült Államokban sem kapott hatósági engedélyt. Josh Tetrick erről azt mondja, hogy az érintett amerikai hivatalok elkötelezetten és alaposan végzik munkájukat, és jósolni sem akar azt illetően, hogy megkapják-e az engedélyt, és ha igen, mikor.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy az egyelőre vevők nélküli iparág felfutóban van. Ahogy a Guardian cikke írja, egy másik tenyésztett húst előállító vállalat, az Upside Foods áprilisban 400 millió dollárt gyűjtött össze, részben egy olyan kereskedelmi méretű létesítmény finanszírozására, amely évente több ezer tonna húst állítana elő. Azt, hogy a több ezer pontosan mint takar még nem is lehet tudni, a cég egyik vezetője szerint ugyanis a bioreaktorok végleges méretét csak az építkezést megelőzően határozzák majd meg.

Az elemzők szerint az, hogy dollármilliárdokat fektetnek profittermelésre egyelőre alkalmatlan cégekbe azt mutatja, hogy a tenyésztett hús jövőbeli kereskedelmi potenciáljában komolyan hisznek a piaci szereplők. Mindez már csak azért is fontos, mert egyelőre a húsfogyasztás drámai csökkenése – melyre a kibocsátáscsökkentés miatt nagy szükség lenne – a láthatáron sincs. Az ígéretek szerint a tenyésztett húshoz messze nem tartozik majd akkora lábnyom, mint a tenyésztett állatoktól származó húshoz.

Borítóképünk illusztráció!

search icon