Új antibiotikumok forrása lehet az óceáni műanyagszennyezés

Új antibiotikumok forrása lehet az óceáni műanyagszennyezés
Új antibiotikumok forrása lehet az óceáni műanyagszennyezés

Az óceán műanyagszennyezése a jövőben új antibiotikumok forrása lehet egy tanulmány szerint, amely új lehetőségeket kínálhat a gyógyszerrezisztens szuperbaktérium-fertőzések elleni küzdelemben. Korábbi tanulmányok becslései szerint évente ötmillió és 13 millió tonna közötti műanyagszennyezés kerülhet az óceánba, és körülbelül 12-125 billió mikroműanyag úszik a tengerekben.

A tudósok kimutatták, hogy a műanyagszennyezés a Föld óceánjaiban olyan zónákban halmozódik fel, mint például a nagy Csendes-óceáni Szemétfolt. A műanyagszennyezés globális fenyegetésétől még a Jeges-tenger és az Antarktisz fagyos sarkvidékei sem menekülhetnek meg.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a műanyag szennyeződések – a nagyméretű úszó törmelékektől kezdve a mikroműanyagokig – felszínt biztosíthatnak a mikrobák számára, amelyek egész ökoszisztémákat alakíthatnak ki. E mikrobiális ökoszisztémák némelyike – állításuk szerint – globális egészségügyi fenyegetést jelenthet, mivel antibiotikumoknak ellenálló baktériumoknak ad otthont.

Az új kutatás, amelyet a tervek szerint az Amerikai Mikrobiológiai Társaság júniusban Washingtonban megrendezésre kerülő konferenciáján mutatnak be, azt állapította meg, hogy az óceáni műanyagszennyezés olyan baktériumok forrása lehet, amelyek újszerű antibiotikumokat termelhetnek az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok ellen.

Nagy és kis sűrűségű polietilén műanyagot – a bevásárlótáskákban általánosan használt típust – inkubáltak a kaliforniai La Jolla városában található Scripps móló közelében lévő vízben 90 napon át. Ezen időszak után a tudósok azt nyilatkozták, hogy öt antibiotikum-termelő baktériumot tudtak izolálni az óceáni műanyagból, köztük Bacillus, Phaeobacter és Vibrio törzseket. Megállapították, hogy ezek az izolátumok hatékonyak két antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumtörzzsel szemben is.

Tekintettel a jelenlegi antibiotikum-válságra és a szuperbaktériumok terjedésére, elengedhetetlen, hogy alternatív forrásokat keressünk az új antibiotikumok számára. Reméljük, hogy kibővíthetjük ezt a projektet, és tovább karakterizálhatjuk a mikrobákat és az általuk termelt antibiotikumokat” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Andrea Price, a Nemzeti Egyetem munkatársa.

Forrás (independent)

search icon