Baktériumokkal festik a textilt
Baktériumokkal festik a textilt

A ruhaipar, főleg a fast fashion hatalmas mennyiségű vegyszer használatával jár, amiből a különböző textilek színezése is jócskán kiveszi a részét.

A modern ruhagyártás leginkább szintetikus anyagokra épül, és jelenleg az összes textilanyag több mint felében található poliészter. 2030-ra pedig várhatóan a textilgyártás háromnegyede épül majd szintetikus anyagokra, melyek 85%-a poliészter lesz.

Canva

A gyártás során felhasznált vegyszer mennyisége akár egy átlagos póló súlyának a kétszerese is lehet, viszkóz esetében pedig ez az arány még nagyobb. A vegyszerek között ott szerepel a festék is, ráadásul a festékes szennyvizet a fejlett országokban egyáltalán nem kezelik.

A szintetikus festékeket gyakran fosszilis anyagokból nyerik, a textil beszínezése pedig hatalmas mennyiségű vizet igényel. Ráadásul a színek fixálásához igen mérgező nehézfémeket használnak.

Ezek a fémek beszivároghatnak a felszín alatti és feletti vizekbe, elpusztíthatják a vízi élőlényeket, a növényeket, és elszennyezhetik az értékes ivóvizet. Globálisan a ruhaipar felelős a vízszennyezés 20%-áért, míg a színezékek 60–70%-a tartalmaz bizonyítottan karciogén, azaz rákkeltő anyagokat.

A londoni székhelyű Faber Futures nemrég olyan eljárást fejlesztett ki, amely megoldást jelenthetne a textilfestés problémájára. A színezéshez speciális mikrobákat használnak, amelyek növekedés közben pigmenteket választanak ki.

A színárnyalat a közeg PH-jától függ, így a tervezők finomra hangolhatják, hogy tengerkéket vagy élénk rózsaszínt nyerjenek, a szintetikus biológia révén pedig még szélesebbre tudják bővíteni a palettát.

Az eljárás környezetbarát, hiszen vízbe kerülve ezek a baktériumok lebomlanak. A folyamat még korai szakaszában van, de a cég neves márkákkal dolgozik azon, hogy megismertesse a mikrobák adta lehetőségeket a ruhaiparban.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott az élővilág védelme, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Kiemelt kép: Canva

search icon