Bankokat zöldítő fintechek – Podkaszt
Bankokat zöldítő fintechek – Podkaszt

A hagyományos bankok lassan haladnak a fenntarthatóság felé: ez a Fintech Világa – ahogy a Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi adásából is kiderült. Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető ezúttal két olyan fintech-szolgáltatót mutatnak be, amelyek lehetőséget biztosítanak a fejlődésre, megoldásaikkal bankokat segítenek a karbonlábnyom csökkentésében.

A bankok láthatóan nem készültek fel eléggé a klímaváltozással járó kockázatok kezelésére, így támogatást igényelnek ahhoz, hogy színvonalas termékeket tudjanak piacra dobni. Hatalmas ügyfélkörük ugyanakkor alkalmassá teszi őket arra, hogy nagy hatást fejtsenek ki. Több sikeres fintech infrastruktúra-alapon, a bankok saját felületeiken beágyazva szolgáltatnak fenntartható megoldásokat, így egy hagyományos bank színvonalas zöld pénzügyi terméket és szolgáltatásokat kínálhat.

A klasszikus pénzintézetek zöldítésének fontos lépését jelenti a karbonlábnyom mérését, csökkentését és semlegesítését segítő megoldások beépítése. Az ecolytiq például banki tranzakciós adatok alapján becsüli meg a karbonlábnyom méretét. Karbonkalkulátoruk a magas szintű felhasználói élmény és az ügyfél elköteleződése segítségével az edukációban is fontos szerepet tölt be.

A Temenos ESG szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a privát bankok és vagyonkezelők fenntartható és társadalmilag felelős befektetéseket kínáljanak saját ügyfeleiknek. A felhő alapú bankiinfrastruktúra-szolgáltató ezzel járul hozzá a zöld pénzügyi termékek terjedéséhez a hagyományos pénzügyi szereplők palettáján. (fintech.hu)

search icon